Boğazına düşkün, gezmeyi ve ülkemizin tarihçesini seven herkese merhaba… Bir çok insanın ön yargılı olduğu Gaziantep üzerine dolu dizgin bir yazı ile karşınızdayım. Peşin peşin belirtmek isterim ki gitmeden önce ki beklentim ile gittikten sonra gördüklerim arasında dağlar kadar fark olduğu için biraz uzun bir yazı olacak! 4 parça halinde yazmayı planlıyorum, şimdiden iyi okumalar ve sabırlar dilerim 🙂
Gaziantep serimin birinci yazısı olan bu yazımda size; Gaziantep de iklim, ulaşım, konaklama, Gaziantep halkı ve esnafı hakkında detaylı bilgi verirken sonraki üç makalemde detaylıca değineceğim lezzet durakları, gezilecek yerler ve alışveriş noktaları hakkında kabaca bir listeye yer vereceğim.
Herşey doğum günümü bahane edip iki kafadar gastronomi turu yapalım dememizle başladı…
Dersimize güzel çalıştık; sadece çevremizdekilerin önerileri değil, ünlü gurmeler, dünya geneli Gaziantep de insanların görüş ve önerilerini de göz önünde bulundurup gün gün saat saat plan program hazırladık kendimize. Hatta harita üzerinde noktaları işaretleyip en az nasıl yürüyerek tüm noktaları ideal şekilde dağıtıp zamanı ve gücümüzü verimli kullanırız bunu bile planladık 🙂
Dipnot: Önceden gitmiş ve tecrübelerini aktaran arkadaşlarımın başında Bilkent Üniversitesinde ki iş arkadaşım Ayşe Hanım ve eşinin tecrübelerini es geçemem.
Özel olarak kendilerine teşekkürü bir borç bilirim.
Ciddi bir tecrübe paylaşımında bulundular, hatta onların gidip önerdiği ama gidemediğimiz bazı lezzet duraklarına da yazım içerisinde değineceğim; dip not geçerek tabi….
Biz 2 gece konaklamalı şekilde gittiğimiz için herşeyi 2 güne sıkıştırmak zorunda kaldık. 2 gün gayet güzel ve yeterli ama tabii imkanınız varsa 3 hatta 4 gün gitmenizi öneririm çünkü çok güzel gördüğünüz veya yorulduğunuz bir anda soluklanmak, sindire sindire gezmek gibisi yok. Biz hem her yeri görmek, hem herşeyi tatmak ve alışverişe zaman ayırabilmek adına biraz fazla koşturduk diyebiliriz…
Dilerseniz yavaş yavaş detaylara geçelim…
Antep Havası
Açıkcası 8-9 aralık da gidecek olmuş olmak bizi başta korkuttu ama hava durumuna baktık ve yağış gözükmüyordu. Antepli arkadaşıma sorduğum zaman ise; “Ben soğuk ile Ankara da tanıştım, orada kış mevsimi olsa bile Ankarada ki gibi üşümezsiniz…” diyerek yüreğimize su serpmişti.
Gerçekten de öyle ama… Hava 5-6 derece olmasına rağmen gündüz vakti kuru bir ayaz yoktu, akşamları ama doğal olarak o mevsimde hafif serinliyor ama normal şartlarda 5-10 derece arasında ince bir triko ve polar ile üşümezsiniz.
Şimdi iki gün sonra üşüyen birileri çıkar; yine de hazırlıklı gidin diye de dip not düşmüş olayım 🙂
Ulaşım
Havalimanından Havaş ile ulaşım sağlamak isteyenler HAVAŞ ile ulaşım sağlayabilirler. Şu an ki fiyatı 8 TL olup güncel fiyat, güzergah ve saat bilgilerine BURAYA TIKLAYARAK ulaşabilirsiniz.
Gaziantep’deki taksi tarifesi;
Açılış ücreti 2,50 TL
Her kilometre için 2,00 TL
İndi bindi ücreti: 10 TL
Havaalanından şehir merkezine taksi ücreti yaklaşık 50 TL
Otogardan şehir merkezine taksi ücreti yaklaşık 35 TL
Havaalanı Taksi Durağı: 0 342 582 1088
Otogar Taksi Durağı: 0 342 328 9313
Burada 2 taksici ile tanıştım ve size ikisinin de bilgisini vereceğim. Belki ön bilginiz olsun da aramak istersiniz diyerek…
1.si Zeugma ‘ya giderken bindiğimiz ve keyifli sohbeti esnasında “abi sabah sizi ben bırakayım havalimanına, hatta vereceğiniz parayla da önce gidip beyran çorbası içeriz dert değil amk!” felan diyen bitirim bir taksiciydi. Hatta “buranın esnafı gelen turisti öper mi?” diye sorduğum zaman “abi çok istiyorsanız ben sizi öperim, burada insanlar iyi ev sahibidir..” diye cevap verecek kadar saf birisi, paso gülüyor 🙂
Adı: Ali
Araç: Ford Focus 1’di yanlış hatırlamıyorsam.
Tel: 0539 722 06 57
2.si de orada bir esnafın yönlendirdiği, bizi sabahtan alıp havalimanına 45 TL karşılığında konforlu bir şekilde götüren kibar taksiciydi. Sabah arayıp teyit etti ve söylediği saatte yerindeydi, pirensip sahibi genç bir kardeşimiz.
Adı: Mecnun
Araç: Dacia Sandero Stepway
Tel: 0530 160 63 27
Gaziantep Halkı ve Esnafı
Genel anlamında çok misafirperver, cana yakın ve ilgili insanlar. Allah razı olsun kime bi soru sorsak yardımcı olmak için kılı kırk yardılar. Çocuklar zaten çocuk, hepsinin gözlerinde ışıltı…
Bazı aldığım duyumlar esnafların yerel halka farklı, dışarıdan gelen insanlara farklı fiyat çektikleri yönündeydi ama şahsen böyle bir durum ne gördüm nede şahsım adına olduğunu zannetmiyorum.
Zaten gittiğiniz her yerde herşeyin fiyatları belli..
Konaklama
Eğer butik oteller ilginizi çekerse Rahmi Bey Konağı’nı size tavsiye edebilirim.
Gaziantep’in kalbinde, İmam Çağdaş ve hanların arasında tam nokta atış bir yer diyebilirim. En uzakta ki gitmek isteyeceğiniz yerlere bile 2-3 km uzaklıkta.
http://www.rahmibeykonagibutikotel.com/
Satın almadan önce telefonla görüşerek kapıda ödeme ile ek indirim talep edebilirsiniz. Biz internette günlük 120 TL gözüken konaklama için çatı katı diye geçen odaya 2 gün bedeli olarak 190 TL ödedik yani 50 TL bir kazancımız oldu diyebiliriz.
Not: Misafirperver bir aile işletmesi ancak burada kalacaksanız çatı katında kalmamanızı öneririm zira geceleri kuşların ayak tıkırtısı ve gündüz uğultuları biraz rahatsızlık verici. Bir de boyunuz 1.80 üzerinde ise genel anlamında oda da eğilip gezmeniz gerekiyor.
Bizim önceliğimiz hijyenik ve merkezi olması olduğu için fazlaca ihtiyacımızı karşıladı.
Lezzet Durakları
Not: Burada sadece isim listesi olup, mekanlar hakkında fiyat, adres, görsel ve görüşlerime Gaziantep Lezzet Durakları sayfamda değinmekteyim.
Bu liste, gitmeden önce gitmeyi planladığımız tüm noktalar olup yetiştire bildiklerimin yanına ✓ koydum.
- Metanet Lokantası ✓
- Memik Usta
- Kelebek
- Çavuşoğlu ✓
- Ciğerci Mustafa ✓
- Şirvan
- Katmerci Zekeriya Usta ✓
- Kebapçı Halil Usta ✓
- Çulcuoğlu
- Çıtır Lahmacun Salonu
- Yörem
- Cıncık
- Üçler ✓
- İmam Çağdaş ✓
- Evirgeç Yöresel Ev Yemekleri
- Zeki İnal ✓
- Burhan İnal
- Koçak ✓
- Ayıntap
- Bulguroğlu
- Mahmut Güllü ✓
- Mustafa Güllü
- Ömer Güllü
- Abdülkadir Güllüoğlu
- Tahmis ✓
- Çelebioğulları Baklava ✓
- Akşam Simit Fırını ✓
- Tostçu Erol ✓
- Tostçu Eyüp
Dipnot: Gitmeden önce mutlaka bir sonraki yazımda restoranların harita üzerindeki konumlarına bakınız. Çünkü Gaziantep de aynı markalardan çok kere var. Mesela sayamadığım kadar çok Güllüoğlu var. Örneğin navigasyon da ilk önünüze gelen Ciğerci Mustafa’ya gidip sonucunda mutsuz olma ihtimaliniz var. O yüzden bir sonraki makalemde sizler için Google Haritası üzerinde gerçek markanın en ideal şubesini size nokta olarak işaretleyeceğim..
Görülesi Yerler
Not: Burada sadece isim listesi olup, mekanlar hakkında fiyat, adres, görsel ve görüşlerime Gastronomi Cenneti Gaziantep Görülesi Yerler yazımda değineceğim.
Bu liste, gitmeden önce gitmeyi planladığımız tüm noktalar olup yetiştire bildiklerimin yanına ✓ koydum.
- Kale ✓
- Gaziantep kahramanlık panoramik müzesi ✓
- Gaziantep Atatürk Anı Müzesi
- Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi ✓
- Zeugma ✓
- Emine Göğüş Muftak Müzesi ✓
- Cam Müzesi ✓
- Oyuncak Müzesi ✓
- Mağara Café ✓
- Bakırcılar Çarşısı ✓
- Hanlar ✓
- Bayazhan
- Tütün hanı
- Tuz Hanı
- Şire Hanı
- Kırkayak Han
- Millet Han
Ve daha pek çok han var… Denk geleni gezesiniz..
- Hamam Müzesi ✓
- Almacı Pazarı ✓
- Papirus
- Gaziantep Arkeoloji Müzesi
- Ömeriye Camii
- Tekke Camisi
- Boyacı Cami
- Pir Sefa Hazretleri Türbesi
- Yüşa Peygamber Türbesi
- Mevelevihane
Alışveriş İçin
Burada size mozaikçi Mehmet abiden tutun, bakırcı Kervancıoğlu’na, kuru baharat satan genç kardeşimiz Selimden tutun aktar, Zincirli Bedesten’e, kumaşçı, buldancı, bakırcı, yemenici, baharatçı, bıçakçı, demir ustası ve daha nice detaya değineceğim… Yazımın devamını beklemenizi öneririm…
Bilgiler tazeyken döner dönmez kabasını almak istedim.
Yazımın devamı yani serinin 2.si: Gaziantep Lezzet Durakları
Bu arada gördüğünüz gibi bilginin paylaşıldıkça büyüdüğüne inandığım için sizlere güzel ve detaylı bir makale hazırladım. Lütfen emeğimi çalıp izinsizce paylaşan paylaşmayınız. Mümkünse link olarak paylaşınız veya aslını bozmadan paylaşıp kaynak gösteriniz. Emeğe saygı 🙂
Bakın peşin peşin söyleyim, hakkımı helal etmem iki elim yakanızda olur diğer tarafta 😀 🙂
Sevgiler
3 thoughts on “Gastronomi Cenneti Gaziantep
Genel Bakış”