ÇAY Love You!

Standard

Herkese selam, hayata dair bir makale ile karşınızdayım…

Ezelden beridir çayı severim ancak son deminde dilime vurdu bi nebze.. Ve sorular ardı ardına gelmeye başladığından beri benim de aklımda çay üzerine bir yazı yazmak…
Henüz fırsat bulabildim…

Çay neden sevilir ya da sevilmeli?

Bir dönem programcılık dışında pazarcılık yaptığım günlerde çok severek söylediğim bir söz vardı: “Her kasaaayaa… Her Keseeyeee Göre…” 🙂

Tam olarak da çayın böyle bir etkisi var insanımız üzerinde; ülke ekonomisinden bağımsız, en kötü esnafın dükkanına bile gitseniz ikram etmekten kaçınmayacağı, en acılı anınızdan tutun en mutlu zamanınızda, 7 den 70 yaşına kadar, din dil ırk ayrımı gözetmeksizin insanları bir arada buluşturan ortak paydadır çay..
Bir başka deyişle dünyadaki 4 elementin meydana getirdiği en güzel karışımdır “Çay”

Yaz günün de hararetinizi alır, kışı gününde içinizi ısıtır.

“Çay içmek hararet alır mı?” diyenler olacaktır. Dünyanın en saygın popüler bilim dergilerinden BBC Focus dergisinde konuya ilişkin yapılan açıklamayı paylaşmak isterim;
Evet. Sıcak içecekler vücudun kendisini olduğundan daha sıcak zannetmesine yol açar. Vücut daha çok terler ve bu da ısı kaybına yol açar.

Sağlığımız için pek çok faydası olan çay, aynı zamanda ruhunuzu da huzura kavuşturur. Çay güzel sohbetlere ortam açar, çayla başlayan sohbetler de bir başka samimi ve içten olur.
Çay içtiğiniz insanlar ile “ben bi white chocolate mocha istiyorum” dediğiniz insanları zihninizde kıyaslayın mesela, hangisi sizin için daha samimi?

“Çay koy geliyorum diyebileceğiniz veya çayı koydum gel bekliyorum, diyen dostlarınız varsa hayatınızda ‘O’ Dostları asla kaybetmeyin, değerini bilin.”

Güzel Çay Nasıl olur?

Çay üzerine yaptığımız kısa felsefeden sonra edindiğim tecrübeler sonucu güzel çay nasıl olur, tarifimi vermek isterim.

Öncelikli olarak Seramik veya Cam demlik tercih etmenizi öneririm. Metal demlikler zamanla kireç tutup tadını bozabiliyor…

Çayın Suyuna gelince; piyasada satılan Erikli/Hayat vb. sulardan tercih edebilirsiniz veya musluk suyu ile yapmak istiyorsanız da suyu en azından bi cam sürahi içinde 24 saat dinlendirmenizi öneririm.

Çayın malzemeleri; eğer şansınız varsa Normal çay, kaçak çay ve tercihe bağlı olarak normal tomurcuk / bergamot tomurcuğu(Earl Grey) ile güzel bir karışım sağlayabilirsiniz. Tomurcuk sevmeyen ama normal çayı acı bulanlar 1-2 parça karanfil ile deneyebilirler…

Benim Standart 2-3 kişilik tercihim;

  • 2 Kaşık Normal Çay
  • 1 Kaşık Kaçak Çay
  • 1 Kaşık Bergamot Tomurcuğu

Yoksa eğer tüm bu malzemeleri içine koyabileceğiniz bir tel süzgeç edinmenizi öneririm.

Hazırlanış

Malzemelerinizi süzgeç içine koyup soğuk su ile çalkalayarak yıkayın. Çay kalitesine göre üzerinde olan tozu bırakacaktır. Yaklaşık olarak 10-15 saniye sağa sola savurarak çayın tozundan arınmasını sağlayınız.

Yapılan en büyük hata çayın üstüne direk kaynar suyu boşaltmaktır bence. Size önerim öncelikli olarak kaynayan suyunuzu üst demliğinize koyun ve bir süre soğumasını bekleyin. 2-3 dakika içerisinde 5-10 derece kaybedecektir ve 90-95 dereceye geldiğinde ideal sıcaklığa ulaşacaktır suyunuz. Suyun içine süzgeçinizi bırakıp çayı demlenmeye bırakın…

Altta kaynayan suyun etkisi ile çayınız yaklaşık olarak 15-20 dakika içinde demlenmiş olacaktır. Kimi zaman da demini almamıştır diyerek çayı 30-40 dakika bekleyenler oluyor, yapmayın; çayı piç ediyorsunuz!

Eveeet çayımız hazır olduğuna göre afiyet olsun…

Haaa unutmadan yazıma son noktayı posta gazetesinde çıkan demli olsun isimli süper ötesi şiir ile nokta koyacağım…

6 thoughts on “ÇAY Love You!

  1. Kaan Kilic

    Kardeşim selamlar, sitene yanlışlıkla geldim google’dan ama çok beğendim. Çay’a olan tutkunu görünce bir yakınlık hisettim selam vereyim dedim 🙂

    Kaan

    • Onur Canalp

      Selamlar Kaan, hoş gelmişsin. Bende selam verdiğin ve enerjini oralardan bana kadar ulaştırdığın için teşekkür ederim.
      Yaşasın çay kardeşliği!
      Allah çaysız bırakmasın diyelim o vakit 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir