Alakasız bambaşka bir konuyla tekrar merhaba 🙂
Gün geçmiyor ki size hayatın içinden yeni bir konu ile tecrübelerimi aktarmak için heyecanla editörümü açmayım.. Bu sefer ki konumuz; hayatınızın bir döneminde mutlaka karşınıza gelecek olan araç alım – satım işlemleri..
Önce Alım Sonra Satım işlemlerini anlattım… Biraz uzun bir yazı oldu peşin peşin belirteyim 😉
Öncelikle şu an 5. arabama bindiğimi ve edindiğim tecrübelerden kaynaklı olarak arabalara olan yaklaşımı kendi açımdan paylaşacağımı ve %100 böyle olmak zorunda olmadığını ama dikkate alırsanız sonucunda daha mutlu olacağınızı belirtmek isterim.
Düzeltme: Ocak 2021 itibari ile 7. aracıma binmekteyim.
Araç Alım Süreci
Kulağımıza Küpe
Araç alırken kâr edilir
Alacağınız aracı yer yer acele etmeden ama anı geldiği zaman da hiç uzatmadan almalısınız. Zira araç alırken kar edilir..
Aracınızı alırken satmayı düşünün
Çoğu insan ben satmayacağım bineceğim diyerek hareket eder ancak ne olursa olsun arabayı acil durumda hızlı şekilde ve zarar etmeden nakde dönüştürebilmeyi göz önünde bulundurun. Ben o sıkıntıyı kısıtlı finansal kaynaklarımdan dolayı aldığım ilk araç olan Citroen C4 ile yaşadım.. 3 ayda 3 kişi aradı.. 3. arayana da sattım ama epey beklemek durumunda kaldım.. Belki size normal gelmiş olabilir ama Opel Corsa 1 hafta içinde satılmıştı 😉
Araç Marka Model Seçimi
Diyelim ki kafanız da bir marka model yok veya bir araba hoşunuza gitti ama emin olamıyorsunuz. Bu konuda dikkate almanızı önereceğim bir kaç madde var
- Üretimi durmuş veya ülkemizde desteği çekilmiş araçlardan kaçınmanız.
Örnek vermek gerekirse Chevrolet ‘ler veya Fiat Bravo gibi.. Binemez misiniz? Binersiniz ama sonucunda size oradan mutlaka kaçar.. Ama korkmayın elinizde kalmaz, her körün bir topal alıcısı vardır.. - Psikolojik Etkenleri Göz önünde bulundurun
Bazı psikolojik kriterlerden bütçeniz el verdiğince kaçınmalısınız. Örneğin 100.000 km, 10 Yaş gibi.
Arabayı alırken de Bineceğiniz süreyi, tahmini yapacağınız km yi hesaplayıp ne kadar süre aracın sizde duracağını hesaplayarak 100.000 olmadan satacak şekilde planlamanız yada 10 yaşını aşmadan satacak şekilde planlayıp kriterlere uyan yaşdaki arabayı almak kazancınıza olacaktır. - Yeni kasa almaya özen gösterin
Araçların yeni kasaları çıktıkça eskiler değer kaybı yaşanır. Ama asıl mesele yeni kasalara her zaman talep daha çoktur. Araçlar genelde 5 yılda bir kasa değiştirir, diğer yıllarda makyaj görürler. Yeni kasaya özen gösterdiğiniz gibi olaki sıfır araç alacaksanız yeni kasa ne zaman çıkacak bunu öğrenmenizi tavsiye ederim. Burada iki türlü etken var. 1 son kasa almak istiyorsanız 3-5 ay sonra aldığınız kasa eski de kalırsa hevesiniz kaçar ve ciddi zarar edersiniz. Diğer yandan yeni kasa çıktığında eski ve ellerin de kalan kasalar çok daha ucuza satılır. Eski kasaya razıysanız yıl başını bekleyip yeni kasası çıkınca eskisini almak size ciddi maddi kazanç sağlayacaktır.
Tabi ki başta da dediğim gibi her araç her model için geçerli değil bu. Mesela Golf ‘ün en popüler ve tutan kasası Golf 4.. - Dizel mi Benzinli mi?
Arkadaşlar ile merak edipte yaptığımız son hesaplamalarda benzinli ve dizel araçlar arasındaki fiyat farkı 58.000 km gittiğiniz zaman denkleşiyordu. Yani eğer yılda ortalama 20.000km gidecekseniz ve 3 yıl sonra değiştiririm diyorsanız aracınızı boştan yere dizel araç almanıza gerek yok. - Yıllık Vergi, Bakım ve varsa muayene hesaplamaları
Alacağınız aracın 2.0 motoru olması eğer yaşı küçükse sizi biraz üzecektir. 1.6 motor u geçmemenizi önerebilirim bu konuda. En azından yılda yuvarlak hesap 1.000TL ile kurtulabilirsiniz. Diğer yandan eğer dizel alacaksanız yıllık maliyet hesapları yaparken dizel ve benzinli bakımlarının farkını göz önünde bulundurmalısınız. - Otomatik vites mi manuel mi?
Otomatik vitesli araçlar genelde daha çok tercih edilir özellikle bayan sürücülerin ilgi alakalarından dolayı ama bazı marka ve modellerin şanzımanları km arttıkça sıkıntı yaratabiliyor. Bu konuları da iyi araştırmalısınız. Arabalarla ilgili kullanıcıların yorumlarını paylaştıkları forumları güzelce okuyunuz…
Marka Model belirlendi, sonra ki adım?
Finansal Hazırlık
Aracınızı %100 peşin paranız yoksa ve kredi ile alacaksanız eğer kendinize bir limit belirleyin. Bu limiti belirlerken sahibinden.com u baz alabilirsiniz çünkü piyasayı genel de orası belirlemekte. Almak istediğiniz araç kriterine en uygun araç fiyatından bütçenizin gerçekçilik payını sorgulayabilirsiniz. Orada ki rakamlardan 3-5 bin ucuz hesaplayınız, biraz şişirme biraz da acil ilanlarda kazancınız olacaktır.
Bütçeniz belirlendikten sonra banka nezdinde kredibiliteniz varsa hedeflediğiniz tutarı kredi çekip paranızı hazırda bekletmenizi öneririm. Çok düşeş düşen araçları almak için kredi baş vurusu yapıp sonuç beklemek için zamanınız olmayabilir.
Araç Bulmak
Buradan sonrası işin en sancılı kısmı. Ben şöyle bir yol izliyorum;
Sahibinden.com üzerinde istediğim kriterlere göre arama yaptırıyorum ve arama kriterimi kaydediyorum. Bu saatten sonra diğer arabalara hiç bakmıyorum ve kriterime uyan ve yeni eklenen arabaları sürekli takip ediyorum.. Gecenin kaçı olursa olsun düşeş düşen bi araba için yazmaktan kaçınmayın. Akıllı cep telefonunuzdan, iş yerinizde tarayıcınızın bir sekmesinden gün içerisinde ara ara güncelleyerek bakın ve yeni düşen ilanlar için hızlı şekilde iletişime geçiniz.
Araç bulduk peki bizim için uygun mu?
- Deniz memleketinden yaşı yüksek araç almayın
Olaki bütçeniz yeni yada yaşı küçük araç almaya olanak tanımıyorsa eğer alacağınız aracı karasal iklim memleketinden almaya özen gösterin çünkü zamanla araçlarda çürümeler meydana gelebilir ve bunu ilk bakışta gözden kaçırabilirsiniz. - Siz kaçıncı sahibi olacaksınız?
Arabanın sizden önce kaç kere el değiştirdiğine ve satışların ne kadar yakın zamanda olduğuna bakmayı unutmayın. Son 2 yılda araba 3-4 kere el değiştirmişse emin olun bi pislik vardır. - Aracın plakasından ve şase no ile detaylı bir sorgulama yaptırmayı unutmayın
- LPG li ise LPG kaç km de takıldı ve şu an kaç km de?
Araçların uzun vade de LPG ile gitmeleri motoru yıpratır. O yüzden LPG ile 100.000km gitmiş araç almanızı tavsiye etmem.. - Yetkili servisten sorgulama
Araç bakımlarına kendi servisinde girdiyse servisten detaylı bilgi alabilirsiniz ama her servis bu bilgiyi paylaşmaz. Burada eş dost tanıdık devreye sokabilirsiniz.. - Ekspertiz
Arabayı almadan önce ekspertize götüreceğinizi ve şahsın belirttikleri dışında bişey çıkarsa ekspertiz masraflarına karışmayacağınızı belirtin. Eğer bişeyler saklıyorsa kıvranmaya başlayacaktır. Tabi siz de ekspertize giderken mutlaka belge alacağınız bir yere gitmeye özen gösterin.(Genel olarak o belgelerin 1 günlük geçerliliği var ama yine de aksi bir durumun çıkması halinde bağlayıcılığı olabilir.)
Firmaların resmi servisleri genelde ekspertiz yapmaz ama örneğin son sattığım araç Astra da Reis Oto yapmıyordu, Beyaz Opel yapıyordu ve 300TL gibi bir tutar alıyorlar. Bunun dışında benim Ankamall arkasında götürdüğüm bir yer var orası 3 farklı test yapıp 50×3 = 150 TL alıyor.. Bursa da yaptırdığım Day-Mot ise 100 TL ye yaptı ekspertizi…
Dikkat: Götürdüğünüz ekspertizin aracı lift ile kaldırıp altını kontrol edip etmediğini öncesinde sorun çünkü sadece dışından boya kontrolü yapılması yeterli değil. Farklı iki aracı ortadan birleştirdiklerini lift ile kaldırıp altına bakmadan anlayamazsınız!
Not: Araçta satıcının dedikleri dışında bişey çıkmazsa ekspertizi Alıcı öder.. - Şase no ve plaka nın uyuşması
Ekspertize gösterseniz bile aracın şase no su ile ruhsattaki şase ne ve plakanın uyuştuğunu kendiniz de kontrol etmeyi unutmayın. Bazı dolandırıcılar notere gidene kadar size sağlam araba gösterip noterde satış olurken plaka değiştirerek plakanın sahip olduğu hasarlı aracı satarak insanları mağdur edebiliyorlar. - KM Orjinal mi?
Ne yazık ki bu konu da %100 emin olmanın hiç bir yolu yok. Artık üç kağıtçı tipler her bakıma sokmadan önce km geri aldırıyorlar.. Burada %100 olmasa bile tek anlayabilme yolunuz motorda oluşan beygir gücü kaybı.
Araçlar genel olarak yıllık yüzde 1 ile yüzde 1,5 oranın bir performans kaybı yaşamaktadır. Ayrıca aracınızda LPG var ise bu oran yıllık yüzde 3 ile yüzde 5 arası değişmektedir.
Not: Chip ile araç performansı arttırıldı ise bu beygir kaybını anlamayabilirsiniz, chip ile yapılan artışı göz önünde bulundurunuz.. - Yedek Anahtarı duruyor mu?
Yedek anahtarı yoksa aracın sakın ama sakın almayın. Bu tarz hırsızlık vakaları yaşanabilmekte. Siz arabanızı alıyorsunuz ve akşamında araba çalınıyor. Kendi anahtarı ile çalınan araçlarda kasko şirketi sorumluluk kabul etmiyor. Yada alım satım esnasında tutanak tutup tek anahtarı ile aldığınızı belirtin hatta notere gitmişken de tasdikletebilirsiniz. Tabi ne olursa olsun alım durumunda kilitleri değiştirmeyi unutmayın.
Ayrıca önemli bir konu; varsa yedek anahtarı ile arabayı çalıştırmayı unutmayın. Elinizde bir adet çalışan ve bir adet alakasız anahtar ile kalmayın sonra 😉
Aracımızı bulduk, ya Satış işlemleri?
- Gününüzü tamamen bu işler için ayırın ve 1 günde tüm işi bitirmeye bakın
Benim size önerim aracınız için tüm bir gününüzü ayırmanız. Arabayı ekspertize soktuğunuz gün satışını da yapmanız. Akşamına bilmediğiniz saçma bir hasar olursa sabah direk noterde buluşma ihtimalinizde gözden kaçırma gibi durumlar söz konusu olabilir. O yüzden arabayı ekspertize gösterdikten sonra düzgün bi yere park edip notere gidin direk. - Nakit para taşımayın
Karşınızdaki kişi ile konuşun; Noter de satışı yapıp sonrasında parayı bankada havale yapmayı önerin. Endişe ediyorsa karşı taraf noter de yanınızda götüreceğiniz senet belgesini doldurarak araç bedeli kadar senet verir, bankaya geçtiğinizde havale sonrasında tekrar alıp yırtacağınızı söylerseniz biraz daha karşı taraf rahat edebilir. Bir önceki aracımın alıcıları ben böyle dediğim zaman güvenerek “ne gerek var, sorun yok onur bey” diyerek senet bile almadılar ama bunu karşı tarafa iletmeniz size olan güveni arttıracaktır.
Aksi birisine denk gelirseniz ve “Yok ben parayı almadan satışı yapmam” diyorsa da internet bankacılığı kullanarak noter de satış esnasında imzalar atılırken parayı karşı tarafa yollarsınız.
NOT: Bazı bankaların günlük işlem limitleri düşüktür, gitmeden bu detayı öğrenip gerekli arttırma işlemleri yapınız
Ama asla amele gibi bankadan para çekip elinizde para teslim etmeyin. Orada 1 saat para sayma, yok hırsızlık gibi vakalara maruz kalmayın boştan yere..
Dikkat: Siz araba satıyorsanız ve karşınızda ki kişi sizin hesabınıza havale yapacaksa eğer mutlaka ama mutlaka havale yaparken işlem açıklaması olarak noter de aracı üstüne alacak kişinin adı ve araç plakasından bahsederek not yazdırmasını söyleyin.“Onur Canalp in satın aldığı 06XX1234 plakalı araç bedeli”
Zira “06XX1234 plakalı araç bedeli” şeklinde baştan havale yapıp sonra kuzenime satış gösterelim/eşime dostuma alıyorum şeklinde satışı başkasına yaptırıp, 1 hafta sonra satış işlemi gerçekleşmedi paramı iade edin diye noterden ihtar çekilerek insanların arabalarından olunduğu dolandırıcılık yöntemi mevcut. O yüzden not kısmında arabanın üstüne yapılacak kişinin adı çok önemli..
- Para ve Kimlik
Araç alım satım işlemi için yanınızda soğuk mühürü belirgin şekilde olan kimliğinizi almayı unutmayın. Eğer mühür silinmişse yani hissedilmiyorsa satışı yapamazsınız. Ve satış işlemleri için para bulundurmayı unutmayın.- Bu yıl(2016) Noter Araç Satış Ücreti (Plaka Değişikliği Olmadan): 118 TL
- Plaka Değişikliği Olursa: 226,5 TL
Noter Satışından sonra plaka işlemleri?
Aracınızı eğer şehir dışında aldıysanız eğer satış yapılır yapılmaz satış belgesi ile birlikte yola çıkmadan mutlaka ama mutlaka TRAFİK SİGORTASI ve KASKO yaptırın.. Ne olur ne olmaz..
Bazı firmalar, acenteler geçici kasko yapabiliyorlar. Yada en kötü normal kasko yaptırıp döndüğünüzde iptal ettirip sonra daha uygun fiyata başka yerden tekrar yaptırabilirsiniz.
Sonra eğer varsa plaka değişikliğiniz yeni plaka alabilmek için Trafik sigortası yaptırmanız zorunludur. Sigortanızı yaptırmadan boş yere emniyete gitmeyin. Sigortanızı yaptırdıktan sonra plaka değiştirdiniz diyelim, mutlaka zeyilname yaptırın çünkü zeyilname yaptırmadığınız zaman sigortanız eski plaka üzerinde gözükür ve kaza yapma durumunda başınız ağrıyabilir. Sigortacılar ucuz olsun diye bu bilgiyi vermeyebilir. Bilginiz olsun..
16.5 TL Dosya masrafı bedeli tutuyor.. 43 TL de Plaka bedeli..
Arabanızı alıp plakacıya gidiyorsunuz. Plakacı da parayı yatırıp dekontunuz ile plakanızın çıkmasını bekliyorsunuz. Ortalama yarım saat içerisinde plakanıza kavuşmuş olursunuz.
Trafik Sigortası ve Kasko
Arabanızı sattınız ve yine araba alacaksınız diyelim; o zaman sigortalarınızı iptal ettirmeyin, dondurun. Çünkü bir önceki arabanızda 4 ay binip sattınız, yenisini aldığınızda araç değişikliğine giderseniz eğer yeni aracınızda 8 ay sonra 1 yılı doldurmuş olup kazanız yoksa hasarsızlık alacaksınız ve varsa kademeniz (indiriminiz) yükselecek. Ama kapattırma durumunda o 4 ay boşa gidecektir.
Trafik sigortasında en uygun teklifi veren firmadan alabilirsiniz ama kaskonuzda en uygun firmaya bodozlama atlamayın sakın..
Şu konuları da göz önünde bulundurun:
- Kendi servisinde orjinal parça ile değişim
- Kaza vb. arızalarda yedek araç temini kaç gün?
- Teminat tutarları hangi maddeler de kaç TL?
Örneğin hırsızlık olayı yaşadım aracımdan 5.000 TL civarında bilgisayar, fotoğraf makinesi ve ipad çalındı ama kasko sadece 1.000 TL verdi.. Bulunduğunuz durumlara göre maddeler sakat kalma, toplumsal olaylar vb. riskinizi göz önünde bulundurarak en iyi teklifi seçmeye özen gösterin.. - Mini onarım desteği
Yılda kaç mini onarım desteği sunuyor? Bir arkadaşımın aracını mini onarıma götürdük, hangi çiziği göstersek o olmaz, ona fark alırız vs. dediler.. Bu konuda ki destekleri de önemli..
Yoruldum ama çok şükür bitti, atladığım bişey yoksa bu kadar bilgi size fazla fazla yetecektir…. Şimdi satıcılar için bir kaç not..
Araçta Rehin Var mı?
Sizlerden gelen sorular neticesinde rehin konusunu da yazımıza ekleme gereksinimi duydum.
Alacağınız aracın kontrolü noterde alım satım esnasında yapılmaktadır ve herhangi bir rehin durumu var ise satışa izin verilmemektedir, yani noterden onay alınmadan kesinlikle araçlar için ödeme yapılmaması gerekmektedir. Paranızı notere gitmeden karşı tarafın hesabına geçirmeyin o sebeple…
Bunun dışında notere gitmeden ön bilgimiz olsun derseniz eğer E-Devlet üzerinde ki “Plakadan rehinli araç sorgulama” servisi kullanılabilir ancak plakadan rehinli araç sorgulama işlemini sadece araç sahipleri yapılabilmektedir. Belki araç sahibi gözünüzün önünde sorgulama yapabilir ama tabi hile hurda yapmak isteyen kişi web geliştirme işlerinden biraz anlıyorsa sizi kolaylıkla kandırabilir.
Garanti Süreci
Bu bölüm alıcı ve satıcıyı ilgilendirmektedir.
13 Şubat 2018 tarihinde resmi gazetede yayınlanan yeni yönetmelik ile ikinci el araç alım satımlarında garanti verilmesi konusu kapsama alındı.
Bu Yönetmeliğe göre artık ikinci el araç alım&satım işlemi sırasında ‘taşıt teslim belgesi’ düzenlenmesi ve bu belge içinde aracın kilometre bilgilerinin yanı sıra boyalı ve değişen parçaları ile ilgili bilgiler de yer almalı. Ayrıca araç 8 yaşını aşmamış ve 160 bin kilometrenin altında ise ekspertiz raporu alınmalı.
İkinci el araç ticareti gerçekleştiren işletmelerin de 3 ay ya da 5 bin kilometre garanti vermesi zorunlu hale getirildi.
Alım&Satım işleminde taraflardan satıcı işletme ise; süreçte araçta herhangi bir sorun yaşanması halinde işletme, 30 gün içinde onarımı yapıp aracı alıcıya teslim etmekle yükümlü hale geldi.
Tabi 8 yaşını ve 160 bin kilometreyi aşmış olan araçlar, istisnasız bir şekilde garanti kapsamı dışındadır.
Resmi Gazetede Yayınlanan Güncel Yönetmeliğin tam haline ulaşmak için TIKLAYIN
Dipnot: Bu arada garanti süreci hakkındaki bilgilerim henüz teorik olup tecrübe etme şansım olmadı. Eğer 13 şubat 2018 sonrası alım satım yapan birisi yazımıza yazdıklarım dışında bir detay ekleyecek olursa yazımızı bu bilgiler doğrultusunda güncelleyebiliriz.
Araç Satacaklar
Aracımızın değeri?
Sahibinden.com u açıyoruz, aracımızın kusurlarına en yakın olan araçları listeliyoruz. Fiyatı en az olan 3-5 araca bakın.. İşte aracınızın gerçek değeri o fiyatların hemen hemen 500, 1000 TL altındadır 🙂
İlan verirken nelere dikkat etmeli?
- Fiyat
Arabamızın fiyatını yazarken 2 şansımız var..- Herkes pazarlık yapmaya çalışır; pazarlık payını koyarak eklemek..
- En taban fiyatımız ile ekleyip PAZARLIK YOK SON FİYAT gibi belirtmek.
Ben 2. yöntemi tercih ediyorum çünkü alıcının limiti 40.000 , sizde 40.000 a razısınız ama ilana pazarlık payı ile 41.000 diye eklediniz. Aratan kişi 40.000 dan büyük ilanlar gözükmesin derse sizin arabanız arama sonuçlarında çıkmayacaktır…
- Detaylıca kusurlarını belirtmeniz
Olaki aracınızın hasarları varsa bunların da fotoğrafını ekleyip site üzerinde aracınızın tüm boya, değişen, km gibi bilgilerini yazmanızı öneririm. Hatta insanlara “istediğiniz servise gidip gösterebiliriz” diye belirtmeniz size olan güveni arttıracaktır. - Fotoğraflar
Aracınızı yıkatıp güzel açılardan fotoğraflarını ekleyiniz. Fotoğrafsız ilanlar güven vermez ve tercih edilmez.
Müşteri ile buluşma
Arabanızı müşteri ayağına götürmeyin, her görmek isteyen kişinin ayağına giderseniz işiniz var. Size de uygun bi yerde belki buluşabilirsiniz ama bazı hadsiz insanlar şuraya gelirmisiniz felan diyorlar. Tam dayaklık tipler 🙂
Alıcı ile buluştunuz diyelim ki; aracı sürmek istedi… Burada aracınızı vermenizi kesinlikle önermiyorum! “Ben süreyim hocam buyrun yanımda oturun sizde” diyerek kibarca reddedebilirsiniz zira arabayı süren kişi 8/8 haklı da olsa birisi çarpmış olsa size bırakıp gider babanızın oğlu değil.. O yüzden araba noter satışı olana kadar sizindir. Başkasına kullandırmayın. Ancak çok tenha sakin bi alanda buluşmuşsunuzdur, o zaman belki..
Eğer alıcı, aracı beğendiyse ve almaya karar verdiyse ilanı kaldırmak ve işi resmiyete dökmek adına kapora alabilirsiniz temsili bir rakam…
Satış İşlemleri
Yukarıda alıcı kısmında belirttiğim tiplerdenim tam olarak da, ben paramı almadan aracımı satmam 🙂
Burada top sizde.. Detayları alıcı kısmında da belirttim.. Ancak noter masrafını alıcı öder, bazı uyanık alıcılar “Noter masrafını bölüşelim” şeklinde sineğin kanadından yağ çıkartmaya çalışır. Bulaşmayın.. Masraflar alıcının sorumluluğundadır…
Umarım açıklayıcı güzel bir makale olmuştur ve atladığım bişey kalmamıştır. Varsa ve yazan olursa makalemize eklerim ve insanlar için faydalı olan bu yazımızı daha faydalı hale getirebiliriz..
Herkese kazasız belasız ve bol alım satımlı günler dilerim…
Düzenleme: 13 Şubat 2018 tarihinde resmi gazetede yayınlanan yönetmelik ile ilgili olarak araç garanti süreci hakkında bilgi eklendi.
Elinize sağlık. Bir kısım eksik kalmış gibi.
Satış İşlemleri->Kapora alımı sonrası vazgeçildiğinde kapora yanar mı? 🙂
Teşekkürler
Kaporayı veren almaktan vaz geçerse yanar 🙂 Tabi karşı tarafı ikna ederseniz alabilirsiniz. Daha önce 1 kere kaporamı geri aldım, 1 kere de kaporam yandı…
Gerçekten güzel bir yazı olmuş. Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Meslektaşız profilden anladığım kadarıyla.
Otomatik araçlarda 40.000 TL’ye kadar bir marka model tercihiniz var mı ?
Beğenmiş olmanıza sevindim.
Bir çok kriter var araç seçimi konusunda; Mesela tercihiniz sedan yani uzun araç mı? Yada araba mı suv tarzı daha yüksek bir araç mı tercih edersiniz? Veya araç kaç kapı olsun, yakıt nasıl olsun.. vs.vs.
Bence kriterleriniz ile kendinize göre 2-3 model belirleyip bu soruyu sorarsanız içlerinden seçim yapmak daha sağlıklı olur hande hanım.
Saygılar
Hocam eline sağlık.
Şu yönetmi uygulayacağız.
Bankaya birlikte gidip, satıcının hesabına parayı EFT yapacağız(yukarıdaki notu düşerek)
Sonra yakındaki noterde imzaları atacağız.
Rica ederim, faydalı olmasını umarım.. Uygulayacağınız yöntem tamamen sizin kararınızdır, aman yaş tahtaha basmayın sonunda.. Her geçen gün yeni yeni çakallıklar duyuyoruz mazallah 🙂
Peki noterde satis fiyati ile bizim belirleyecegimiz satis fiyatini nasil ayarlamamiz gerekiyor ve satisini yaptigimiz araca 3 ay garanti verilmesi zorunluluğu getirilmis heralde boyle bir sey varmi
Satış bedeliniz ne ise noterde o rakamı gösterin. Alan kişiye düşük veya yüksek göstermenin bir faydası olmayacaktır sigorta maliyetlerini vs. düşünürsek zira rayiç bedele göre belli olmakta.
3 Ay garanti verilmesi konusu 13 Şubat 2018 tarihinde resmi gazetede yayınlandı.
Bu Yönetmeliğe göre artık ikinci el araç satışı sırasında ‘taşıt teslim belgesi’ düzenlenmeli ve Taşıt teslim belgesinin içinde aracın kilometre bilgilerinin yanı sıra boyalı ve değişen parçaları ile ilgili bilgiler de yer almalı. Ayrıca araç 8 yaşını aşmamış ve 160 bin kilometrenin altında ise ekspertiz raporu alınmalı.
İkinci el araç ticareti gerçekleştiren işletmelerin 3 ay ya da 5 bin kilometre garanti vermesini zorunlu artık. Olurda aracınızı bir işletmeden alıyorsanız bu süreçte araçta herhangi bir sorun yaşanması halinde işletme, 30 gün içinde onarımı yapıp aracı size teslim etmekle yükümlü hale geldi.
Tabi 8 yaşını ve 160 bin kilometreyi aşmış olan araçlar, istisnasız bir şekilde garanti kapsamı dışındadır.
Resmi Gazetede Yayınlanan Güncel Yönetmelik için TIKLAYIN
Bu taşıt teslim belgesi konusunda tecrübe edinmedim henüz, bunlar tamamen teorik bilgilerimdir. Yaşayan birisi paylaşırsa makalemizi güncelleyebiliriz.
Saygılar
Merhaba,
Her iki taraf için de koruyucu nitelikteki müthiş bilgilendirici yazınız için teşekkürler.
Aklıma takılan bir durum var. 3 aylık garanti ile taşıt teslim belgesi, sürekli olarak bu işin ticaretini yapan ve bizim anladığımız tabirle galericileri ilgilendiren bir konu diye düşünüyorum. Keza sıradan vatandaş için yılda 3’ten fazla araç satışı yapmak istediği durumlar için bu şartların arandığı belirtiliyor.
Doğru mudur? Değilse araç satarken karşımıza böyle bir engel çıkmasın.
Merhaba,
Yakın zamanda bir arkadaşım araç aldı ve böyle bir evrak düzenlenmedi.
Benim şahsi görüşüm birazda iki tarafın talep etmesine bağlı bir durum.
Çok yeni ve oturmamış bir durum olduğu için mevzuat biraz havada görünüyor.
Bence alıcı tarafın böyle bir talebi yoksa bir sıkıntı çıkmaz.
Tabi tamamen şahsi görüşümdür, yanlış yönlendirmek istemem.
Saygılar
Tekrar merhaba,
Aracımızın devir işlemini yaptık. Notere özellikle sordum, satış zamanı bu şekilde bir evrak düzenleme işlemi yapılmıyormuş.
Yeni aracımızı ise galeriden alırken, firmanın kendisi, aracı bir önceki sahibinden devralırken düzenlediği eksper raporunu size veriyor.
Onların da bu konuya dair bir bilgisi yoktu.
Muhtemelen bahsettiğiniz gibi mevzuata alışma sürecine ilişkin bir durum.
Teşekkürler.
Merhaba aracı ilk başta bir arkadaşımın üzerine alıp sonra kendi üzerime alacağım. Arkadaşım bana noterde satarken ekstra bir süre gerekir mi yoksa direk satabilir mi ?
Bildiğim kadarı ile ek bir süreye gerek yok, sonuçta sistem online çalışmakta…
Tabi kesin bir bilgi de veremiyorum, belki bir notere telefonda sormak faydalı olabilir.
Öğrenirseniz buradan yazınız lütfen, aynı soruyu soran olursa yanıtını buradan bulabilsin 😉
Hayırlı olsun şimdiden…
Slm hocam sifir arac alan bir kisi araci alirken baska bir plaka uzerinden alabilirmi
Sorunuzu tam olarak anlayamadım… Eski plakanız var ve onu yeni aracınıza mı geçirmek istiyorsunuz?
Hocam iyi günler,
Düşük model bir araç almayı planlıyorum ama ilk defa ikinci el bir araç alacağım. İlan da aracın 200 binde olduğu, bakımlarının zamanında yapıldığı yazıyor ama motor yenidir deniyor. bu ne demektir acaba. Bir de Ankara’da satılıyor ama 54 plaka. Bu bir sorun teşkil edermi alım satım sırasında.
Düşük model dediğiniz yaşının yüksek olduğu anlamına geliyor galiba zira 2-3 yaşında bir araba için 200.000 km biraz fazla görünüyor.
Araç bakımlarının zamanında yapılması motor ömrünü uzatır zira örneğin bakım zamanı geldiğinde bakıma gitmeyip aynı yağ ile 2-3 dönem daha geçirmek motor ömründen yiyeecektir.
Ancak “motor yenidir” demiş olması düşündürücü, acaba ne anlamda diyorlar?
Araçlar belirli bir kilometre sınırına ulaştığı zaman motorlarına yapılan yenileme veya sıfırlama işlemine motor rektefiyesi denir. İçten yanmalı bir motorun parçalarının özel bir yenileme işleminden geçmesi motor rektefiyesidir. Motor bloğu, silindir kapağı, subaplar, krank mili gibi parçaların elden geçirilmesi motor rektefiyesi kapsamındadır. Motor yenilemesinde bujiler, ateşleme sisteminin diğer bazı parçaları, yakıt pompası, emme manifoldu da elden geçirilir ve aşırı yıpranmış olan parçalar değiştirilir. Motor rektefiyesini yetkili ve özel servislerde yaptırmak mümkündür. Motor sıfırlama işlemini bu iş üzerine uzmanlaşmış rektefiyeciler yapar ve rektefiye edilen motor ustalar tarafından araca takılır. Rektefiye işleminde silindirlerin yüzeyine yapışan artıklar temizlenir torna takımıyla ince talaş tabakası kaldırılır. Gömlek olarak da bilinen cidarlı bir silindir buraya çakılır daha sonra tekrar çıkartılarak silindir ve gömlek pürüzleri giderilerek pürüzsüz yepyeni hale getirilir. Belirli bir kilometreye gelen araçlarda bu işlem şarttır. Belirli bir kilometreyi dolduran motorun yenisini almak oldukça pahalı ve birçok bürokratik işlem (ruhsat yenileme vs.) gerektirdiği için araç motorlarına rektefiye işlemi tercih edilmektedir.
Toparlamak gerekirse 200.000km rektefiye için biraz az bence, yani motor ve araç hor kullanılmış olabilir. Buna bağlı olarak diğer aksanları ile birlikte ekspertiz dışında bir ustaya daha göstermenizi öneririm.
Plaka konusu hiç bir sorun teşkil etmez.
Araç alım işlemleri için yuvarlak hesap ne kadar bi ücret harcsmak zorunda kalırız ilk arabamı alıcamda bilgi verirmisiniz
Bence yazıyı güzelce okumayı denemelisiniz Samet bey…
Aracı alırken noter ve sigorta bedeli olarak ne kadar para lazım olur? Hangi harcamalar zorunludur?
Aracın üzerinde borç olup olmadiğını nasıl kontrol ederiz?
Bildiğim kadarı ile araç üzerinde rehin varsa zaten ruhsatta ve hali ile noterde gözükür.
Sigorta bedeli standart değildir, ruhsat ve sahibine göre şekillenmektedir.
Noter bedellerini o zamanın parası ile yazmıştım, yazımızda mevcut. Bugünkü rakamlarda çok farklı olmasa gerek.
İyi alışverişler
Selam aracımı satılığa çıkardım alıcı kişi aracı alıp istediği motor ve kaporta ustasına gösterdi pazarlığı yaptık devrini aldı paramı verdi gitti 1 gün sonra arabada şu sorun var bu sorun var diye geri vermek istiyor araç 2004 model 270000 de nasıl bir yol izlemem gerek yardımcı olursanız sevinirim
Yanlış yönlendirmek istemem ancak anlattığınız kadarı ile alım satım sırasında ustaya göstermiş, satış yapılmış ve satış sırasında garanti verdiğinize dair bir sözleşme imzalanmamış.
Aslında temelinde kaporta ustası yerine ekspertize gösterilmeli ve bu eksper raporu saklanmalıydı ki kişinin şikayeti bunlardan bağımsız mı anlaşılmalıydı. Eksper görüldüğü üzere iki tarafıda korumakta…
Aracı almış gitmiş ve aradan 1 gün geçmiş, o sürede bir şey olup olmadığını o nasıl garanti edecek? Belki şanzumanı söktü, değiştirdi? Belki başka bir şey..
Bence kabul etmeyin böyle bir aksiyonu, araç ile bir bağınız kalmış gözükmüyor…
Yine de bir avukata danışmakta fayda olabilir, belki “kusurlu mal satmak” diyerek saldırabilir ama şahsi görüşüm bir şey çıkmaz.
2.el aldığımızda ruhsatı noterden mi yada nerden alıyoruz
Ruhsatın bir sayfası sizde kalır, diğer sayfası emniyetten çıkarılıyordu düzenleme olmadıysa..
İyi günler. Ben 2. El bir arac almak istiyorum ama piyasa konusunda tereddutum var. Fikrinizi almak istedim. Malum dolar zipladi ulkemizdeki butun urunler zamlandi ve 2. El arac piyasasi ucmus durumda su devirde arac almak mantiksizmi acaba bundan 3 – 5 ay sonra 2. el piyasasi eski duzeylere inermi elimizdeki avcumuzdakide havayami gider?
Şahsi görüşümü sorarsanız kasım sonu yada aralık ayında yapın bu işlemi. Yeni yıl kampanyaları olacağı için sıfır araç almak isteyenler eski araçlarını ellerinden çıkartacaklardır. şubat, marta kadar alınabilir ama ben fiyatlarda düşüş ön görmüyorum. Sıfır fiyatları ciddi yükseldiği için ikinci ele olan talepte artıyor.
Mevcut ekonomi şartlarında sürekli artış oluyor araçların genelinde.
Slm onur bey ben ilk defa 2 el araba alacam ve bir araba buldum seat leon 2.0 tdi stylance arac 174.000 de dizel 2006 model link i lutfen onerinizi bekliyorum sizin şahsi gorusunuz bnm icin cok onemli alinir mi guvenilirmi simdiden tsk
https://www.arabam.com/ilan/sahibinden-satilik-seat-leon-2-0-tdi-stylance/sahibinden-modifiyeli-seat-leon-2-0-tdi-stylance/10428867
Merhaba, geç gelen yanıttan dolayı kusura bakmayın lütfen.
Çok uzatmaya, sebep göstermeye gerek yok diye düşünüyorum.
Kısa ve öz; ben olsam almam…
Merhaba ben bi konu hakkinda sizden bilgi almak istiyorum . Ben 2.el araba almayi dusunuyorum da siz chevrolet hakkinda olumsuz konusmussunuz sanirim bende o arabayi almayi dusunuyodum sizce bu araba nasil ilerde satmak istedigimde skntı yasarmiyim acaba bilgi verirsenin sevinirim ve sisce pevgeout 307 207 felanmi yoksa chevroletmi acaba ortalama en fazla 30binlik bi butcem varda
https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-chevrolet-sevilgen-oto-dan-2005-model-1.4-kalos-sx-otomatik-orjinal-548088073/detay
Merhaba Tuğba hanım… Chevrolet bildiğiniz üzere TR pazarından çekildi. Hala opel servisleri destek vermekte bu araçlara tabi ama satarken çok rahat satamazsınız.
Otomatik vites dediğiniz için 307 nin şanzumanlarında kronik arıza olduğunu duymuştum, iyi bakıp inceletmek lazım.
İçlerinde en çok aklıma yatan 207 oldu bu saydığınız 3 araç içinde…
Haaa bu arada chevrolet alınca satamaz mısınız? Satarsınız tabi…
3 günde olmaz, 3 haftada, 3 ayda olur ama satarsınız… 30a olmaz 25-26 der yine satarsınız…
iyi alışverişler dilerim
bişe danışacam.ben 06.11.2018 de bir araç aldım.08.11.2018 tarihinde geri sattım.geriye dönük 22.09.2018 tarihli Ekpertiz raporuda var orda km yazıyor.2017 yılında araç muayeneye girmiş 260.000 kmde şuan 225.000 kmde ben aracı almadan önce aracım km sayacını 40 bin geri çekmişler bende bunu bilerek aldım geri bu adama satarken adamın bilgi dahilinde sattım.Aradan 5 ay geçmiş beni arıyor önce diyor ben araca masraf ettim ya benim masrafımı ver yada al bende seni mahkemeye verecem.sonra bir daha arıyor km geri çekilmiş seni mahkemeye verecem senin bilgin var diyorum ben anlamam diyor ne yapmamız lazım
Merhaba,
KM değiştirme eylemi kanuna aykırı olduğu için bir avukat ile görüşmenizi öneririm.
Bu konuda yorum yapmamayı daha doğru buluyorum.
Ayrıca google avukatlığı yapanları da dinlemeyin, bizzat bir hukuk bürosuna gidip danışmanızı öneririm.
Saygılar
Merhaba Onur Bey, öncelikle verdiğiniz bilgiler için ok teşekkür ediyorum. İlk kez ikinci el araç alacağım. İnternette pek çok yazıyı okudum en açıklayıcı yazı sizin yazınız diyebilirim. Aracın üzerinde rehin olup olmadığını karşı tarafın beyanı dışında nasıl anlayacağız? Bir de trafik sigortası kısmını tam anlayamadım. Siz yazınızda hemen yaptırın demişsiniz. Acaba sigorta firmasından satın almadan önce teklif alıp işlem noterde biter bitmez sigortacıya mı götüreceğiz? yanıtlayabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.
Nazlı hanım merhaba,
Öncelikle rehin konusundaki sorunuzu yanıtlayım;
Alacağınız araç noterde alım satım esnasında kontrol edilmekte ve herhangi bir rehin durumu var ise satışa izin verilmemektedir, yani noterden onay alınmadan kesinlikle araçlar için ödeme yapılmaması gerekmektedir.
Size burada düşen, aracın tüm kontrolleri yapılmadan parayı karşı tarafa vermemek!
Bunun dışında öncesinde de E-Devlet üzerinde ki “Plakadan rehinli araç sorgulama” servisi kullanılabilir ancak plakadan rehinli araç sorgulama işlemi, sadece araç sahipleri tarafından yapılabilmektedir diye biliyorum.
Araç sahibi gözünüzün önünde sorgulama yapabilir dilerseniz ama tabi hile hurda yapmak isteyen kişi bilişimden anlıyorsa sizi kandırabilir.
Sigorta konusuna gelince sigortacınız yok ise birisi ile görüşün, siz noterde satış yaptıktan sonra istedikleri bilgileri kendilerine iletiniz. Onlar hemen acentede size bir kayıt açarlar. Yola gidecekseniz ve sonra plakanız değişecekse bile önemli değil, ilk aradığınızda size bir poliçe oluştururlar. Sonra 1-2 gün içinde plakanız değişince eski poliçenizi yenilerler ve Allah göstermesin karşılaşabileceğiniz sıkıntılardan arınmış olursunuz.
Saygılar
Çok net bir şekilde anlatmışsınız sayenizde bilgi sahibi oldum çok teşekkür ediyorum saygılar
Faydalı olmasına sevindim, iyi alışverişler dilerim…
Merhabalar 24.01.2018 tarihinde bir araç sattım . ben aracı satarken araçda hasar kaydı olarak çarpma yazıyordu bir parça boya işlemi vardı ilanda bunları belirtmiştim expertz raporunuda ilana eklemiştim ben aracı sattığım kişi başkasına satmış o sattığı kişide bu günlerde satacakmış sanırım araçda çarpma olarak görünen kayıta 20 bin tl olarak kayıt girilmiş ben sattığım kişiden aracı alan kişi benim sattığım kişiyi dava etmiş bu durumda ne yapılması gerekir bana herhangi bir zararı olurmu bu durumun aradan 1 yıldan fazla zaman geçmiş iyi günler dilerim.
Merhaba,
Off ne biçim bi zincirleme olay olmuş.
1- Siz sattınız 1. satış gerçekleşti ve araç sizden sonraki 2. sahibine geçti.
2- Sattığınız kişi başkasına satmış ve 3. sahibine geçmiş araç.
3- 3. sahibi 4. kişiye satmak istiyor yani 3. satışı istiyor.
3. sahibi 2. sahibine dava açıyor anladığım kadarı ile… Aradan geçen süre 1,5 yıl yani arabada ciddi bir sorun var gibi.
Öncelikle yanlış bilgi vermek istemem, tamamen kişisel görüşümü paylaştığımı ve bu konuda, konusunda uzman bir avukattan bilgi almanızı öneririm.
Kişisel görüşümü soracak olursanız eğer;
Sizden sonraki 3. sahibinin açacağı dava 2. sahibini bağlar. O kişi de size dava açar ise muhatap olursunuz. Ancak bence size bişey olmaz!
Zira 13 Şubat 2018 tarihinde resmi gazetede yayınlanan yeni yönetmelikten önce yapılmış satış, garanti vermenizi gerektiren bir durum yok.
Bunun yanı sıra siz aracı ekspertize sokmuşsunuz ve kullanıcı bunları bilerek almış. Gerekli görülmesi durumunda ekspertiz şirketinden geçmiş tarihli çıktı talep edebilirsiniz kanıt niteliğinde.
Ayrıca davalık olmanız durumunda aracınızı sahibinden vb. internet sitesi üzerinden satmış iseniz oradan eski ilanın görüntülerini, ekran çıktısını vs. talep ederseniz verebilirler diye düşünüyorum, soft delete yapılır genelde bu tarz durumlar için. O alacağınız çıktı da ilanınızda herşeyi açıkca belirttiğiniz konusunda kanıt sağlayabilir.
Bence siz hayatınıza devam edin, bir şey çıkacağını zannetmiyorum.
Tabi bunlar şahsi görüşüm, böyle bir durumda internet avukatlığı yapılması yerine işin ehline danışılması gerektiğini öneririm.
Geçmiş olsun, iyi günler
İyi günler pejo 301 2016 model alacaz inşallah araç çok temiz 45.000 de 3. Sahibi olacaz ve sigorta ücretleri ne kadar bir bilginiz var mı?
Malesef sigorta acentelerinden fiyat almalısınız.
İyi günler hocam diyelim ki aracın satışını aldık bir anlaşmazlık cıktı yine aynı gün aracın satışını geri verebilir miyiz ?
Kesin bir bilgim yok bu konuda ama şahsi düşüncem; verebilirsiniz.
Zira sistem online olduğu için bilgisayara işledikleri an zaten satış gerçekleşmiş oluyor.
Tekrar yeni bir satış gibi gösterilerek eski sahibine satılabilir bence.. Belki bir ihtimal iki satış arası kısa bir süre geçmesi gerekebilir.
Onur Bey merhaba. Öncelikle şunu belirtmeden geçemiycem yazınız gerçekten çok başarılı. Bizleri bu sekilde bilgilendirdiğiniz için de size teşekkür ederim.
Sizden şu hususlarda tavsiyelerinizi almak istiyorum.
1) Maximum 50 Bin lira bütçeyle alınabilecek dizel manuel araç tavsiyeniz nedir ?
2) Maksimum 50 Bin lira bütçeyle alınabilecek dizel otomatik araç tavsiyeniz nedir ?
Not : Her iki sorumda da benim marka olarak beğendiklerim :
Renault Megane 3 serisi 1.5 dci ECD Şanzıman
Hundai İ 20 – İ 30
Başka tavsiyeleriniz varsa ekleyebilirseniz sevinirim.
3) Şayet bu markalarda maksimum kaç kme kadar araçlara bakmalıyız ? ( Hem arabayı alıp birkaç sene kullanıp satacağımızı da hesaba katarsak km daha da yükselecek o nedenle arabayı rahatça satabilmemiz için hem de ne kadar yüksek kmli bir araba alırsak bize fazla sorun çıkarmaz )
4) Bi de kaç liraya kadar trimer kaydı normaldir ?
5) Boyalı – değişen – çizilen parça noktasında neler boyanmışsa – değişmişse – çizilmişse, o arabalardan uzak duralım ?
Geciken cevap için kusura bakmayın.
1- Clio, Corsa, Polo olabilir ancak polo veya diğer değişle Doğuş grubundan uzak durmanızı öneririm.
Tabi B segmenti araç önerdim, siz C segmenti isterseniz başka.
2- Clio yada Fluence olabilir.
Saydığınız araçlarda i30 aklıma yattı benim.
3- yıllık kaç km gideceğinizi bilmiyorum ama hesap ettiğinizde 100.000km olmadan satacağınızı düşünün. Tabi bütçenize göre bişey diyemem denk gelir gelmez.
4- Arabanın değerine göre bakmak lazım. Renault için bi far ayna 1000-2000 iken BMW de 3000-5000 olabilir.
O yüzden araca göre bakmalı masrafa. Bana kalırsa 3-5bin normal. 9 üzeri midemi bulandırır.
5- Alacağınız aracın tamponları plastik ise plastik aksanların boyanmış olması hiç önemli değil, gerek ön gerek arka..
Değişen, boyalı parçalarda kapılar ise tek kapı mı? çift kapı mı? Tek kapı ok olabilir ama çift kapı değişmiş ise almayın. Çizik boyası ise foto talep edin.
iyi alışverişler
Elinize sağlık, harikulade bir anlatım. Ancak bu kadar net ve pürüzsüz açıklanabilir.
Şimdi birkaç araç alım sitesi var ben de bir süredir araştırıyorum.
bütçe 80000 maximum
60.000 km ve daha az
otomatik şanzıman
2014 ve üstü
bunlara göre tavsiye edebileceğiniz araç var mıdır?
teşekkürler
Beğenmenize ve faydalı olmasına çok sevindim. Açıkcası direk şu araç demeyi çok doğru bulmuyorum çünkü herkesin bir araçtan beklentisi farklıdır. Ama aklınızda araçlar vardır elbet, onları paylaşırsanız onların üzerinde şahsi yorumlarımı paylaşabilirim isterseniz.
İyi bayramlar dilerim
Teşekkürler, iyi bayramlar
Açıkçası bütçe malum.
Ford focus- nissan pulsar – toyota corolla daha çok öne çıktı diyebilirim.Ama peugeot 308 de makul görünüyor.
Benim size önerim Ford Focus veya Toyota Corolla ya yoğunlaşmanız, diğer iki seçeneği direk pas geçin.
Hem şanzumanları çok daha stabil ve sıkıntısız, hemde satacağınız zaman ikinci elde yüzünüzü güldürür.
İyi alışverişler dilerim
MERHABA; ONUR BEY; ACİLDİR…
https://www.dod.com.tr/arac-detay/VOLKSWAGEN/POLO/193404199
BU ARAÇ ALINIR MI ÇOK ACİL…
BİR DE TIPTRONIC OTOMATİK VİTES DEĞİL Mİ
Merhaba, geç dönüş yaptım kusura bakmayın. Bana fiyatı biraz pahalı geldi aracın açıkcası.. 83-84e bulabilirsiniz…
Rica ederim.
İlginize teşekkür ederim.
ford fiesta 2012 model aracımı temiz sıkıntısız bi şekilde satmış bulunmaktayım. Aracımı sattığım şahıs beni 10 gün sonra arayıp motorunda arıza olduğunu söyledi. ve benden masrafın yarısını karşılamamı istedi. Bende aracımı sana satarken böyle bir sıkıntının olmadıgını kesin olarak biliyordum ve emindim yardımcı olamayacagımı söyledim. Bana dava açıcağını söyledi bu durumda ne yapmalıyım.
Merhaba, Öncelikle geçmiş olsun talihsiz bir durum.
Şimdi burada iki durum var;
1- Teori
2- Uygulama
1- Teorik olarak 13 şubat 2018 de yayınlanan yönetmelik gereği alım satım esnasında ‘taşıt teslim belgesi’ düzenlenmesi. Siz böyle bir belge düzenlediniz mi?
Birde burada aracınızın 8 yaşını aşmamış ve 160 bin kilometrenin altında olması önemli bir etken. Buna göre ekspertiz raporu alınmalı.
Buna göre belgeniz var, aracınız da şartları sağlıyorsa teorik olarak garanti vermeniz gerekmekte.
Resmi gazetede yayınlanan yönetmeliği detaylıca okumak isterseniz: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/02/20180213-3.htm
2- Uygulama kısmında ise şahsi görüşümü paylaşmacak olursam; belki yersiniz diyerek şansını denedi bence alıcı. Neticede kaybedeceği bir şey yok zaten o parayı ödeyecek. Amiyane tabir ile size ne kadar iteleyebilirse onun için kâr. Emsal durum benim başıma gelseydi eğer; Hayatta ödemezdim…
Arabayı satmışım, alırken ustaya gösterseymiş baksaymış. İçine sinmiyorsa almasaymış. Öyle şey mi var ya? 10 gün içinde ne yaptı kim bilir?
Ben ödemezdim! Dava açsın açabiliyorsa…
Dava sonucunda olurda mahkeme satıcıyı suçlu bulursa da temyize giderdim. Tüm çabama rağmen kar etmez ise zaten şeriatın kestiği parmak acımaz…
Ama o noktaya kadar direnirdim…
Yazınız çok güzel olmuş. 2. El araç alırken ne kadar masrafı olur noter VS. Gibi teşekkür ederim
Noterde araç satış ücreti 3 kalemden oluşmaktadır.
Bunlar:
Noter Evrak bedeli : 148.50 TL
Noter Ücreti : 54 TL
Belge Baskı Ücreti : 22 TL
Yani noter araç satış ücretleri 2019 yılı başında açıklanan rakamlar ile toplam 224,00 TL’dir ancak ilk yarı sonunda zam gelmişse bilemiyorum.
Olsun olsun 250₺ olsun ama çok da fark etmez diye tahmin ediyorum.
IYI PAZARLAR,
https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-ford-yetkili-bayiden-2018-ford-fiesta-titanium-otomatik-vites-1.0-649420272/detay
Ford fiesta otomatik vitesi sorunlu diyorlar. Bu arabayı tavsiye eder misiniz
Merhaba,
Araç temiz gözüküyor. 1.0 Ecoboost motorların şanzumanlarına bakmak lazım, araç kaç ileri? Kronik bir sıkıntısı var mı hiç duymadım açıkcası yanlış bilgi verip yönlendirmek istemem.
Ancak şahsi görüşümü sorarsanız; fiyat&performans anlamında hayatta 110.000₺ verip de ford fiesta yani B segmenti bir araç almazdım.
Tabi seçim sizin, niyetiniz bu araç ise ford forumlarına bir göz gezdirin isterseniz. Yada sahibinden de aynı aracın diğer ilanlarına bakın; hiç şanzuman arızasından bahseden var mı?
Söylendiği gibi kronik bir hatası varsa baktığınız 10 aracın 3-5inde ortaya çıkacaktır diye düşünüyorum.
teşekkürler; Onurcan Alp bey,
6 ileri powershift,
Araç ustaları motordan dolayı hemen elenmesi gerektiğini söylediler.
Ford otomatik sicili pek iyi görünmüyor.
iyi günler
şehir dışından örnegin istanbuldan bir araç aldım 34 plaka ankaya getiricem 06 plakaya nasıl dönüştürebilirim araç aldıktan sonra
Satın alım sırasında size plaka değişimi yapacakmısınız diye sorarlar…
Ben şimdi bi araç alacam ama ben iş yoğunluğundan dolayı gidemiyorum alacağım kişide gelemiyor peki noterlerde sadece kimliğimi versem benim yerime eşim gitse noterler arasında herhangi bir kod var mı yada öyle birşey olabiliyor mu
Alıcı ve satıcı bizzat veya onlar yerine vekaletname verdikleri kişiler noterde bulunmalı…
BÜLENT
Merhabalar..30-35 bin civarı 2.el otomobil almayı düşünüyorum..elden ödemeye sıcak bakmıyorum…satıcılarda bloke çek yöntemine sıcak bakmıyor..noter aşamasında satıcının hesabına şasi ve plaka no bilgisiyle havale yaptık diyelim…satıcı parayı hesabında gördü..tam notere giderken satıcıya ACİL telefon geliyor satıcı acil işinin çıktığını satışı sonra vereceğini söylüyor..bu durum bir sıkıntı yaratırmı ??…aydınlatırsanız sevinirim..teşekkürler
Merhaba Bülent bey,
Aslında sorunuzun cevabını “Aracımızı bulduk, ya Satış işlemleri?” altında ki “Nakit para taşımayın” başlığında vermiştim…
İlgili bölüme tekrar göz gezdirmenizi öneririm Bülent bey, şimdiden hayırlı olsun…
Hayırlı akşamlar. Bir Kia bayisinden ikinci el Sportage almaya niyetlendim. Deneme sürüşü, pazarlık vs bitti. Is paranın nasıl ödeneceğine geldiğinde müşteri temsilcisi aracı takasla aldiklarını, faturasını düşük kesmeleri gerektigini; bu sebeple anlaştığımız ücretin %25’ini EFT ile değil elden vermemiz gerektiğini söyledi.
Böyle bir uygulamayla daha önce karşılaştınız mi? Ruhsatı benim adıma çıkarttıktan so ra paranın tamamını EFT ile göndermemiş olmam herhangi bir sakınca doğurabilir mi? Pek ihtimal vermiyorum zira mekan Kia bayisi ama gene de paramı ödemediler diye şikayette bulunabilir mi? Bulunsa da bu şikayete riayet edilir mi?
Çok teşekkür ederim.
Merhaba, öncelikle böyle bir uygulamayı ilk kez duymaktayım.
Aklıma ister istemez “Acaba çalışanlar şiketten para mı kaçırıyor?” sorusu geldi, zira size %25i için fatura vermeyecekler. Yada vergi kaçırıyorlar… İllegal bir durum söz konusu..
Şahsi fikrimi sorarsanız siz ruhsatı alıp, kalan %75i gönderirken de açıklama kısmına %25’i elden verilen paranın kalan %75i diye not düşürüp, ilk verdiğiniz %25 için resmi bir belge alırsanız sorun yaşamazsınız. Ancak ben böyle çetrefilli, %100 legal gözükmeyen işlere girmezdim. Neticede sinek küçüktür ama mide bulandırır…
2019 yılı içinde 3 araç sattım.(ilki 28 haziran).Ticari olmayan bireyler yılda 3 araç satabiliyor. 2020 Ocak ayindayiz.simdi benim aracımı satmak için 28 haziranı mi beklemem gerekiyor yoksa Ocak ayında yeni yıla girdiğimiz için şimdi aracımı satabilir miyim? şimdiden teşekkürler…
Merhaba,
Herhangi bir ticaret kolu ile uğraşmayıp belge ve yetkileri olmayan, tacir sayılmayan ve vergi levhasına sahip olmayan bireyler bir takvim yılı içerisinde en fazla üç araç satabilirler.
Yani burada belirtilen takvim yılı 1 Ocak – 31 Aralık şeklindedir.
İyi alışverişler dilerim
başarılı bir yazı faydalandık teşekkürler
Merhaba,
Öncelikle yazınızı çok beğendiğimi söylemem gerekir. Benim merak ettiğim farklı bir nokta var. Çok uygun bir fiyata 2016 Renault Megane buldum 130bin ₺. Araç 42binde. Kredi çekip bu aracı alıp sonra hemen satmayı düşünüyorum. Gelen para ile krediyi kapatırım diye düşünüyorum. Birincisi, taşıt kredisi henüz bitmediğinden benim satışıma engel olur mu? İkincisi, aracı aldıktan sonra ekstra yapmam gereken bir masraf var mıdır? 15 gün, en fazla 1 ay içinde satmayı düşünüyorum. Vergisidir, sigortasıdır, kaskosudur vs yaptırmak zorunda mıyım? Noter vs masrafları dışında herhangi bir giderim olur mu? Al-sat bana toplam aşağı yukarı ne kadar masraf çıkarır?
Teşekkürler,
Valla güncel araç fiyatlarını takip etmediğim için uygun mu bilemem.
Siz kredi ile alacaksınız ama burada önemli konu ihtiyaç kredisi mi taşıt kredisi mi? Taşıt kredisi ile alırsanız araçta rehin olur ve yeni alıcının önce sizin kredi borcunuzu kapatmayı kabul etmesi gerekiyor. İhtiyaç kredisi ile alırsanız hiç bir engel teşkil etmemektedir.
Öte yandan aracı aldığınız zaman kasko yaptırmanıza gerek yoktur. Ancak zorunlu trafik sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile düzenlenen ve trafiğe çıkacak olan her araç için zorunlu olarak yapılması gereken bir sigorta türüdür. Yapılmaması veya geç yapılması durumunda yasal olarak yaptırımları bulunmaktadır.
Vergisi de temmuz ayına girdiğinizde araç sizdeyse katlanmanız gereken bir yüktür. Mart ayı içinde al sat yaparsanız bir sorun olmaz.
İyi alım satımlar dilerim…
merhaba , öncelikle çok faydalı bir bilgiler paylaşmış olduğunuz için teşekkür ederim ,
ben Atina da yaşıyorum burada 2018 model bmw 116 dizel otomatik araç satın aldım bmw spanos diye yetkili satıcıdan çok az kullanılmış tertemiz bir araçtı binmeye bile kıyamıyordum
ancak 24/12/2019 tarihinde evin altından araç çalındı polise ihbarda bulundum 2 ay beklemem gerektiği söylendi 2 ay bekledim polisten bulunamadığına dair yazı ile birlikte 2 anahtarı ve evrakları sigortaya teslim ettim
sigorta anahtarı bmw servisinde okutmuşlar ve araç çalındıktan 1 hafta sonra 01/01/2020 tarihinde vermiş olduğum anahtarlardan biriyle çalıştırıldığını bilgisi olduğunu 01/ ocak 2020 tarihinde nasıl çalışmış olabileceğine dair bilgi istediklerini bildirdiler
sizden bilğiniz dahilinde yardımcı olmanızı temenni ediyorum
Merhaba ibrahim bey, başınıza gelen talihsiz olaydan dolayı üzüldüğümü belirtmek isterim.
Bildiğim kadarı ile bir çok anahtarcı var immobilizer ile çalışan anahtarları kopyalayabilen, yani en azından afiş reklam vs. asıyorlar camlarına hiç deneyip tecrübe etmedim ama yapamasalar zaten yazmazlar.
Buradan yola çıkarak aklıma gelen ilk şey; sizin aldığınız ikinci el araç ile bağlantısı olan birisi orjinal anahtardan kendisine bir yedek yaptırmış olabilir. Böylelikle aracı çalıştıran immobilizer ve anahtar sizdeki ile aynı anahtar gözükecek…
İkincisi ise biraz film konusu gibi olacak, beni ayanlış anlamayın çevrenizdekileri zan altında bırakmak değil amacım ama aklıma gelen ihtimaller çerçevesin; sizin çevrenizde tanıdığınız birisinin yedek anahtar ile arabayı alıp parçalanacak yere arabayı teslim edip geri anahtarı yerine bırakmış, bir hafta sonra yine bi gidip gelmiş olma ihtimali. Düşük de olsa ihtimal…
Son olarak araç şase numarasından anahtar yaptırılabiliyor bildiğim kadarı ile. Hırsızlar camın önünden şase numarasının fotoğrafını çekerek mekanik ve elektronik kodlarına ulaştıkları aracın kapı anahtarını ( demir kısmını ) lazer yani CNC anahtar kopyalama makinesinde keserek kapıyı elleriyle açıyor sonra zaten aynı anahtar kontağı açtığı için arabanın immobilizer anahtar çipini kopyalayıp basıp gidiyorlar ama bu işlem MERCEDES – BMW – PORSCHE – SEAT – SKODA – AUDİ – VOLKSWAGEN modellerinde mümkün değil diye biliyorum. Sizin için bu ihtimali eledik…
Umarım tez zamanda aracınıza yada en azından sigorta vasıtası ile paranıza kavuşursunuz, geçmiş olsun…
Çok teşekkür ederim ilğilenip cevap verdiğiniz için
1-BMW servisi tamir bakım işi yapan ve Borusan oto da çalışan lar ile fikir alışverişi yaptık arabayı anahtar vale ye bıraktığımda kopyalanıp daha sonra çalınmış olabileceği söylendi
Ancak benim orjinal anahtarı bir şekilde birebir kopya anahtar yapılmış olduğunu farz edelim ve sizin de dediğiniz gibi ilk dediğiniz gibi olduğunu düşünelim benim elimdeki anahtarın bire bir kopyası yapılmış olsa ve kopya işe çalışan arabanın çalıştı bilğisi bendeki anahtara nasıl gelebilir ( araba çalıştığında bmw ye GPS den çalıştı bilğisi veriyormuş ve bu bilği BMW sisteminde benim anahtara gelme ihtimali varmıdır? )
2- Ve BMW servisinde sistemde baktıklarında aracın geçmişinde anahtar servise gelmiş okunmuş ve araç ile anahtar bir kaç gün sonra güncellemiş diyor Yani 20 Mart 2019 da servise gitmişim lastik problemi için anahtarı sisteme okutmuşlar ancak anahtar kendini 4 gün sonra güncellenmiş arabanın sisteminde bir sorun olabilir mi ?
1- Normalde olamaz çünkü sizden sonra merak edip biraz araştırma yaptım; araç anahtarı kopyalansa da immobilizer şifresi yazılabiliyor burası ok ama her anahtarın TC Kimlik No gibi kendisine özgü bir kodu varmış, bu durumda sizin anahtarınızın bilgisini vermesi anladığım kadarı ile pek mümkün değil. Öte yandan zaten BMW gibi araçların anahtarı yurt dışından geliyor yani kolayca kopyalanamıyor..
Bu durumda ihtimaller sizinle alakalı olabilecek birilerini gösteriyor gibi ama tabi kimseyi zan altında bırakmak istemiyorum inanın yazarken bile çekinerek yazıyorum. Yada bilmediğimiz farklı yeni bir yöntem var, o şekilde bire bir anahtarı klonluyor olabilirler.
2- Hayır tabiki, araç sisteminde bir sorun olsa dünyada milyonlarca BMW var, inanın böyle bir kronik hata ayyuka çıkar duyulur, bugfix yapılırdır.
Ben bu sürecin sonu nasıl sonuçlanacak çok merak ediyorum İbrahim bey, süreçten beni de haberdar ederseniz sevinirim.
Kolaylıklar dilerim