Öncelikle et terbiyesi hakkında yazmış olduğum yazıyı okumadıysanız et nasıl marine(terbiye) edilir? başlıklı yazıma göz gezdirmenizi ve hatta Et seven programcının tecrübeleri başlıklı yazımı baştan sonra okumanızı öneririm. Zira o yazıya başladıktan sonra bu yazının yazımı zorunlu hale geldi diyebilirim…
Şimdi sizlerle dananın bölümlerini paylaşacağım.
Gerdan: Genellikle kıyma için kullanılır, kuşbaşısı iyi olmaz.
Antrikot: Dananın pirzolalık( omurganın iki yanındaki bölge) yerinden çıkartılan birinci kalite biftektir. Az orta pişirilmesiyle damaklara mutluluk hormonu salgılatır. Mangal türü tüketime uygundur.
Kontrafile: Birinci kalite ızgaralık biftek elde edilen bölümdür. Kuşbaşı olarak çok lezzetlidir. “T-bone” bu bölümde yer alır.
Sokum: Kontrfilenin devamı olan sokum çok yumuşak bir ettir, şiş, tas kebabı ve kavurması çok güzel olur.
Bonfile: Dana belkemiğinin iki yanından çıkarılan yumuşak birinci kalite bifteklik ettir. Teflon tava ya da ızgarada, standart pişirme yöntemi ile tüketilir. Strogonof en iyi bonfile ile yapılır.
Tranç: Dananın kalça kemiğinin üst kısmından elde edilir. Yağsız bir ettir. Tas kebabı için uygundur.
Nuar
Budun farklı bir parçasıdır, bacaktan karına doğru olan kısmı, sinir ve yağ yoktur. Eti yağsız seviyorum diyenlerin gözdesidir. Haşlama ve Rosto’su güzel olur.
Kontrnuar
Nuarın komşusudur. Salçalık biftek olarak tüketilebilecek en ideal bölümdür. Çok beğenmediğim bir yer. Sosla pişirilen biftek yemekleri için tercih edilebilir.
Döş
Kemiksiz göğüs etidir.Yağlı ve çok yumuşaktır. Genelde kıymaolarak kullanılır. Köfte,sucuk ve burger için idealdir.
Pençata
Karın boşluğuna denir. Döşe göre biraz daha yağsız bir ettir. Kuşbaşısı olmaz, kıyma yapılır. Köftesi güzel olur.
Yumurta
Yuvarlak ve biraz yumurtaya benzediği için bu adı almıştır. Soslu ve salçalı hazırlanan dana sote, tas kebabı vw kavurma için idealdir.
Afiyet olsun 🙂
Kaynak: seyyahgurme