Çivili Tahta Futbol Oyunu

Standard

Herkese merhaba… Özellikle 80’lerde çocuk olanlar iyi bilirler çivili tahta oyununu… Ve ben bugün sizlere nostalji rüzgarları estirecek, el emeği göz nuru çivili tahta oyununu yapmak isteyenlere kendi tecrübemi aktaracağım.

Nereden aklına esti diye soracak olursanız çocukluk arkadaşım, can dostum Sefa’nın doğum gününde, ona çocukluğumuzdan çıkıp gelen ve yüzlerce, belki de binlerce kere oynadığımız, hatta oynamaktan parmaklarımızı yara ettiğimiz bu oyunu hediye etmek istedim. Böylelikle hem geçmişi yad etmiş olacaktık, hem gördükçe ve oynadıkça yüzünde tebessüm olup bir yandan da yeğenimin; az daha büyüdüğü zaman bu zaman makinesi niteliğinde olan oyuncağı görüp teknolojinin yıllar içerisindeki hızına bir nebze canlı şahit olmasını sağlamış olacaktım…

İhtiyacımız olan malzemeler

  • 40×30 tahta
    Bauhaus da 60×30 tahta alıp kestirebilirsiniz.
  • serçe parmağınız uzunluğunda 20şer adet altın ve gümüş renkli çivi
  • 2şer adet altın ve gümüş renkli kalın, uzun çivi.
  • 2 adet raf pimi
  • Makaron
  • Makas
  • Çakmak
  • File
  • Ahşap Havyası
  • Tik yağı
  • Vernik
  • Askılık
  • Asetat Kağıdı
  • Keçe altlık
  • 1000 lik kum zımparası
  • Metre
  • Cetvel veya düz ve uzun çizgi çekebileceğimiz bir nesne
  • Kurşun Kalem ve Silgi
  • Derby yapıştırıcı
  • Üçgen Tablo Askısı (Ermo 35399)

Malzemelerimiz hazır ise başlayalım

Saha çizgilerinin belirlenmesi

İlk adım olarak sahamızın çizgilerini çizelim ki iskeleti belirlensin.

Kalem ile bastırmadan hafifçe çizgilerimizi çiziyoruz.

Burada önemli olan konu çok bastırmayın, kalemle hafif hafif çizin ki silmeniz kolay olsun. Halkaları yaparken kupa veya kavanoz felan kullanabilirsiniz.

Ben saha çizgilerimi çizerken sağ sol uzun kenarlarda bıraktığım mesafeden biraz daha fazla kale arkalarına düşündüm çünkü kalın çivi çaktığım zaman çatlasın, kırılsın istemedim.

Saha çizgilerinin yakılması

Bu işlemin bu kadar zor, zahmetli bir iş olacağını düşünmezdim açıkcası. Elinizde tahta için özel mandallı havya yoksa dandik havyalar ile bu işi yapmanız mümkün değil bunu belirtmek isterim.

Ben önce çubuk şeklindeki lehim işlemlerinde kullanılan havya kullandım, daha sonra hızlıca ısı kaybettiği için mandallı daha profesyonel lehim havyası kullandım ve tabi direk sahamda kullanacağım tahtayı mundar etmemek adına kestirdiğim diğer tahtayı kullandım. iyi ki de öyle yapmışım.

Görüldüğü üzere havya ile ilk denemem de anasını ağlattım :))

Bu sebeple tahtanızı kestirdiyseniz eğer diğer parçasını atmamanızı öneririm zira havya ile yakma işlemini önce denemek lazım. Havyanız bu iş için ne kadar uygun, eliniz ne kadar yatkın ve aldığınız tahta ne kadar sürede yanıyor ne ne hızda çektiğiniz zaman ne kadar ısı kaybediyor hepsi birer etken..

Ben ahşap havyası bulamadığım için bilgisayar ortamında modelimi hazırladım ve lazer ile çizdirdim. Sonuç için cillop gibi oldu diyebilirim.

Saha çizgilerimizi yaktıktan sonra silgi ile çizgilerinizi silgi ile siliniz ve kalan izler varsa üzerine düşmeyin. Zımpara sürecine geçiyoruz…

Zımpara yapmamızdaki birincil amacımız tahtamızın üst yüzeyindeki kayganlığı arttırmak olsa da aynı zamanda yakma işlemi sonucu oluşan kabarıklık varsa onları gidermek ve kalan saha çizgilerinin silinmesi.

Tahtamıza Can Verelim

Tahtamızın biraz daha koyu ahşap rengini alması, ayrıca damarlarının biraz daha belirgin olması çok daha şık bir görüntüye neden açacaktır.

Bu işlem için Polisan Wood&Wood Tik yağı kullandım.

Bir fırça yardımı ile yatay şerit şekilde yağlıyoruz ve her yerin üzerinden geçtiğinizden emin oluyoruz. Sonra kurumaya bırakalım…

Tik yağımız kuruduktan sonra ben bir de sprey vernik ile tüm tahtamı vernikledim ki tahtam orjinalini korusun, zamanla dönmesin yani nem rutubet vs. etkisi ile yamulmasın.

Yukarıda da belirttiğim gibi bu işlemleri yaparken olabildiğince kuru ortamda, hızlı bir şekilde işleminizi yapmaya özen gösterin aksi halde zamanla tahtanız yamulacaktır..

Çivileme

Photoshop ile bilgisayarımı açtım ve yarım sahamın ölçülerinde bir kanvas ile saha çizgileriminin tasarımını birebir yaptım. Daha sonra yazının geldiği noktaya göre birbirini kesecek çivileri hizalı şekilde işaretledim çıktısını aldım.

Daha sonra altına bu saha çizgilerini koyup üzerine asetat kağıt koydum ve çivilerin gelecekleri yerleri saha çizgilerinin yerlerini vs. asetata çizip en son asetatı tahtamın üzerine birebir gelecek şekilde koydum.

Böylelikle iki sahayada eşit hak verelim, bi taraf torpilli olmasın değil mi 🙂

Sonra bir çivi/raptiye/raf pimi vb. ucu sivri cisim ile asetat üzerinden küçük darbeler ile minik delikler açıyoruz tahtaya ve çivimizi çıkartıyoruz maksat yerleri belli olsun çivi çakacağımız yerlerin. Gördüğünüz gibi ben raf pimi kullandım.

Törpüleme

Bazı çivilerin üst kısımları geniş olabiliyor. Çivinin makarona sığmayacağına inanıyorsanız, demir törpüsü ile çivilerin üstlerini biraz törpüleyin zira çakılmış çiviye makaron geçirmek zordur.

Size önerim çivilerinizden üstü en genişe göre makaron almanız.

Çivilerimizi çakmadan önce dikkat etmeniz gereken nokta çivilerimiz tahtayı delip altından çıkmasın.
Bunun için çivilerinizi tahtanın yanına dikey şekilde koyun ve altından ucu taşmasın. Sonra tahtanın üstü ile buluştuğu noktaya asetat kalemi ile bir çizgi çizin ki çiviyi çakarken o çizgiye gelince durun, daha fazla aşağı gitmeyin. Böylece Hem alttan çıkmasını önlüyoruz, hemde hemen hemen hepsinin aynı uzunlukta olmasını sağlıyoruz

Gördüğünüz gibi asetatımızı çıkarttık.
Minik minik deliklerim hazır, çivilerimizi çakmaya başlıyoruz.

Yukarıda ki görselde gördüğünüz gibi kalecilerimi ben raf pimi ile yaptım daha geniş olması açısından. İlk başta tamamını raf pimi düşündüm ancak evin küçük çocuğu kolay sökebilir, kazara yutabilir gibi risklere karşı çivi ile daha derine inmek mantıklı geldi. Siz dilerseniz tamamen raf pimi ile yapabilirsiniz.

Bu işlem bittikten sonra aynı işlemi sahanın diğer yarısı için de yapıyoruz.

Makaronlama

“Buna ne gerek var arkadaş?” diyenler olacaktır elbet. Gerek çocukluğumuzdaki gibi oynarken ellerimizin acımaması, gerekse evde bebek olması ve olası tehlikelerin önüne geçilmesi adına çivilerin üzerini makaron ile kaplamaya karar verdim.

Tüm makaronları çivinin üzerinden göz kararı eşit ölçüde makas ile kesip bir kenarda tutuyoruz.

Daha sonra her makaronu üstten az boşluk kalacak şekilde koyup alttan bir nesne ile tutuyoruz ve çakmak ile ısıtıp çivimizi sarmasını sağlıyoruz.

Bu işlemi tüm çiviler için yapıyoruz tek tek ve tüm çivilerimizin üstlerini makaronlamış oluyoruz.

Kale ağları

Kale ağları için file düşündüm ilk adımda ama gergin olur olmaz, şık durur durmaz derken gözüme birden rakı şişesinin üzerindeki plastik file geldi 🙂

Hemen onu kale direği niyeti ile çaktığım büyük çivilerin boyunda kestim ve çivilere dıştan geçirdim. Böylelikle gerdirmek gibi bir derdim kalmadı. Sadece derby yapıştırıcı ile yapıştırmam yeterli oldu…

Diğer türlü gergin olacak mı? Yok şık duracak mı felan bir sürü sorun ile uğraşacaktım, böyle temiz işçilik oldu ve çok daha şık durdu diyebilirim…

Keçe ve Askılık

Dört kenarına keçe altlık koymayı ihmal etmiyoruz. Zira hem koyduğumuz zeminler çizilsin istemeyiz, hemde zeminde veya tahtamızda olabilecek eğimden dolayı bombe yapacağı payı kapatacaktır.

Keçemizi yapıştırdıktan sorna son adım olarak tahtamızın tam ortasına tablomuzun askılığının üç deliğinden ortasındaki denk gelecek şekilde düz bir şekilde askılığımızı asıyoruz.

Hem duvarda daha şık duracaktır, hemde yerine göre çocukların ulaşamayacağı şekilde duvara asılabilme esnekliği katıyoruz…

Çivili Tahtamız Hazır!

Bu yazıya bir şekilde gelmişseniz ve buraya kadar okumuşsanız beğenmiş olduğunuzu umuyorum. Görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim..
Herkese iyi günler diliyorum…

19 thoughts on “Çivili Tahta Futbol Oyunu

  1. vedat

    Sevgili Onur,
    Guzel bir yazi olmus. Ellerine saglik, cok guzel gorunuyor.

    Boyle bir hediyeyi alan kisi ne kadar sevildigini ve degerli oldugunu bilmeli bence 🙂

    • Onur Canalp

      Merhaba, beğenmiş olmanıza sevindim. Görüşleriniz için ayrıca teşekkürler, açıkcası yazımı yazarken kimsenin ilgisini çekeceğini düşünmemiştim 🙂

  2. Ömür

    Çok güzel görünüyor eline sağlık , verdiğiniz ölçü 40*30 ama görseldeki oyun plakası daha büyük görünüyor , tam ölçü nedir ?

  3. Serdar

    Süper ya valla çocukluğuma döndüm.. oğlum istiyo ama ben yapamıyorum beceremiyorum.. keşke hediye etme imkanınız olsa☹️

    • Onur Canalp

      Merhaba serdar bey, beğenmenize sevindim öncelikle.
      Ben de yazı da anlattığım gibi benim canımdan çok sevdiğim can dostum, kardeşim için yaptım bu hediyeyi.
      Siz de yapabilirsiniz; Bir anne, bir baba isterse evladı için yapamayacağı şey yoktur.
      Ne yazık ki size yardımcı olamayacağım yazıda anlattıklarım dışında; aynı emeği benden parası ile istediler ama aynı gücü bulamıyorum. Kişisine özel içimden gelen bir hediyeydi yaptım ve bitti.
      Size Kolaylıklar diliyorum

  4. Ali Aydın Altunkan

    Merhaba Onur bey. Benim de çocukluğumda sıklıkla babamın marangoz dükkanında yapıp oynadığımız oyun. Oğlum için düşündüm ve araştırırken size rastladım. Çok emek vermişsiniz. Elinize sağlık. Harika olmuş. Tebrikler 👍🏼👏🏼😊.

    • Onur Canalp

      Ali bey merhaba, beğenmenize çok sevindim ayrıca görüşleriniz için de teşekkür ederim.
      Oğlunuz çok şanslı babası ona nostalji yaşatacak 🙂

    • Onur Canalp

      Beğenmenize çok sevindim, insanın şöyleee oturup karşısına hiç bir şey düşünmeden saatlerce oynayası geliyor değil mi? Tek derdinin maçı kazanmak olduğu güzel çocukluk yılları…

    • Onur Canalp

      Pınar hanım merhaba, günümüz çocuklarının çivili tahta istiyor oluşlarını duymak çok mutlu etti açıkcası.
      Bence amatör olarak bi tahtaya çivi çakarak elinizden geldiği kadar yapabilirsiniz hazır oğlunuz istiyormuş, biz çocukken oynadığımız çivili tahtanın böyle janjanlı fileleri yada saha çizgileri yoktu. Direk dikdörtgen bir tahta üzerine çivi çakarak amatörce bir saha hazırlayabilirsiniz bence.
      Sheryl Sandberg’in sevdiğim bir sözü vardır “Done is better than perfect” yani bitmesi mükemmel olmasından daha iyidir 🙂

  5. ibrahim kılıç

    Merhaba,

    elinize sağlık çok güzel ve başarılı bir çalışma olmuş, sizden ricam photshop tasarım dosyasını veya resmini paylaşabilir misiniz?

    Çok teşekkür ederim.

    • Onur Canalp

      Merhaba, Beğenmenize sevindim. İlgili dosyayı bulmaya çalışacağım hocam bulabilirsem eklerim yazıya ama kim bilirrr nerede? Bence rastgele de yapabilirsiniz o kadar çivi noktalarına sadık kalmanıza gerek yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir