Herkese merhaba,
Projenizi hayata sokmak için yapmanız ya da yapmamanız gerekenler hakkında kısa bir tecrübe paylaşmıştım sizlerle. Bugün bunun bir tık ötesine gideceğiz.
Projenizin belli bir bölümünü outsource etmek isteyebilirsiniz.
Burada ki temel amaç ya çok kişi ile işin kısa sürede bitmesi ya da her işi uzman olduğu kişiye yaptıralım daha profesyonel bir iş çıksın mantığı olmakta.. Bu, proje geliştiren, iş kuran, kurma niyetinde olan vb. herkesin başına gelecek bir olaydır bu anlatacaklarım, iyi dinleyin…
Çok dikkatli olmak lazım.. Zira 3 aylık proje çok çok daha fazla sürede bitmeyip rakiplerinizin çok gerisine düşebilirsiniz. Size güvenen insanları kaybedebilir, müşterilerinizin gözünde itibar kaybedebilirsiniz.
Burada benim en temel önerim bir iş yapıyorsanız ve programlamadan anlıyorsanız dışarı bağımlı kalmadan bu işi elinizden gelen en iyi yol ile çözmeniz.
Örneğin bir projeniz var ve web developer olarak çalışıyorsunuz. Hali ile web ayağını siz yapacaksınız. iOS ve Android kısımlarında dışardan destek alacaksınız değil mi daha profesyonel olsun diye… Almayın… Oturun HTML5 ile kendiniz yapın.. 4/4 lük olmayı versin de 4/3 lük olsun.. 4/2 lik olsun.. Ama tüm kontrol sizin ellerinizde olsun…
Veya bir başka örnek projenin bir kısmında masaüstü yazılım geliştireceksiniz ve insanlar client üzerinde bişeyler yapacaklar; C# ile dışardan destek alalım dediniz ya. Almayın… PHP ile localhost da çalışsın ama kendiniz yapın.
Unutmayın ki kimse sizin işinize sizin kadar sıkı sarılmaz, sarılmasını da beklemeyin…
Velevki bu haltı yediniz ve dışa bağımlı hale geldiniz, o zaman hayatınızı kolaylaştıracak 4 madde paylaşmak isterim sizlerle.
1- Doğru analiz ve planlama
Öncelikle kendiniz yapılan işi iyi analiz etmelisiniz, ne yapılacak tek tek herşey yazılı olmalı. Aksi halde atladığınız detaylar yaptıkça ortaya çıkacak ve “aaa bu da olması lazım..” şeklinde söylemler ile hem kendi hem outsourse çalışan ekip arkadaşınızın motivasyonunu düşürebilirsiniz. Herşeyin belirli olması lazım ki buna göre milestone lar ve deadline belirlenmeli.
Herşey herşey ilk başta olsun derseniz, bi yerden sonra çıkmaza girebiliyor proje.
2- Sarkmalara karşı yedekli çalışma
Out source çalışan kişi gündüz mesai de çalışıyorsa akşama pili bitecek ve kısa vadede yüksek performans gösterebilse bile uzayıp giden zamanlarda kaybolan motivasyon ile birlikte verimi oldukça düşecektir. Eğer konan ara hedefler de sarkma yaşıyorsanız hemen yedekte bildiğiniz güvendiğiniz kişilere projeyi aktarıp diğer arkadaşınıza teşekkür etmelisiniz veya bütçeniz uygunsa diğer arkadaştan ek takviye almalısınız.
Proje sizin projeniz, sizin motivasyonunuzu kaybetmeniz outsource çalışan arkadaşların kaybetmesine benzemez.
3- Esnek zamanlar ile çalışmak
Ekip arkadaşlarınıza güvenerek müşteriye verdiğiniz güne göre plan yapmayın. O ekip o işi esnetecek ve müşterinizden arayıp 1 kere.. 2 kere.. hatta 3 kere erteleme talebinde bulunmak zorunda kalabileceksiniz ve bu da güvenilirliğinizi sarsacaktır.
Her zaman uzun vadeler ile çalışın ama ekibiniz ile bu işlerin kısa vadede planlayın ki iş bittikten sonra test yapmaya zamanınız kalsın.
Örneğin müşteriye bazı işler için 30 gün süre isteyin, ekipten 10 günde teslim bekleyin, 15-20 gün sonra teslim alabilirseniz ürünü 5 gün test edersiniz.. Çıkan hataları da 3-5 günde fix ederlerse inşallah müşterinize gününde teslim etmiş olursunuz…
4- Sözleşmeli ve mümkünse şirketler ile çalışın
Outsource yaptıracağınız işi freelance çalışan birisine de yaptırabilirsiniz ama unutmayın ki o da insan. Gün içerisinde sizler gibi bizler gibi çalıştığı için akşamları çok bir performans beklemek hayal olabiliyor. Herkesin kendine göre özel hayatı var. Bu yüzden şirket ile çalışmanız burada çok doğru bi adım olacaktır çünkü şirket tüm gün mesaisini ve kaynaklarını bu işi bitirmek için aktaracaktır. iş bitince para gelecek zira.. Ve çalıştığınız şirkette olsa kişi de olsa sözleşme yapın. Bu sözleşme hem sizi hem outsource edilen kişiyi koruma altına alacaktır. Ve tabi gizlilik sözleşmesini de ayrıca atlamayın.
Özetle dediğim gibi bu işi kendiniz çözmeniz. Hayatta başınıza gelebilecek en güzel şey gözü kapalı güvenebileceğiniz bir ortağınız olması. Eğer iki kişide programlama biliyorsa emin olun her işin üstesinden kendiniz gelebilirsiniz ve kimseye bağımlı kalmadan elinizden gelenin en iyisini yaparak her işi çözebilirsiniz. İki kişi programcı değilse bile iş paylaşımı yapılarak birlikte çok şey aşılabilir…
Umarım faydalı bir makale olmuştur okuyanlara, iyi günler dilerim…