Broadcast, Unicast ve Multicast

Standard

Öncelikle olarak Multicast Nedir?

Cisco ‘nun sitesinden direk yapıştıracağım bu bilgiyi:

Multicast Tekniği aynı akışın (flow) birden fazla alıcıya gönderilmesi esnasında bandgenişliği tasarrufunu sağlayabilmek için akışın sadece bir adet kopyasının networke gönderilmesi esasına dayanan tekniktir. Günümüzde bir çok uygulama alanı vardır, IPTv de kullanılan canlı kanalların IP şebeke de taşınması en güzel örneklerden birisidir, ya da herhangi bir okulda ders verilirken bu dersin diğer okullardan takip edilmesi, kamera görüntülerinin güvenlik nedeni ile bir çok uca ilgili görüntüleri teslim etmesi gibi örneklerde verilebilir. Multicast tekniğin avantajı bandgenişliğini verimli kullanmak demiştik, aşağıdaki topolojide source ile kastedilen multicast kaynaktır, örneğin Source uzaktan eğitim için kullanılanmulticast kaynak server olsun ve ülke genelinde bu akışı alacak 1000 tane alıcı düşünelim, akışın band genişliğide 30 Mbps (HD yayın) olsun, trafiği taşırken multicast kullanmaz isek source tarafında 1000*30Mb=30Gbps lık bağlantıya ihtiyaç duyarız, ayrıca içerik aynı olduğu halde lüzumsuzca 1000 tane kopyasını networke vermiş oluruz, işte bu tür ihtiyaçlardan dolayı multicast önemli bir trafik tipi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Daha detaylı bilgi için Tıklayınız

Multicasting Mesajın sadece istenilen cihazlara yönlendirilmesi ile olur. Bu durum bize cpu tasarrufu sağlar. Bu yayına örnek olarak şöyle düşünebiliriz ; Farz edelim ki siz 40 dairesi bir binada ikamet ediyorsunuz ve 20 daire Tivibu aboneliğine sahip. 10 daire ise ücretli kanalların aboneliğine de sahip. Genel kanalların tüm abonelere gelmesi broadcast fakat ücretli kanalların 10 daireye gelmesi multicasttir.

Unicast
Veri iletiminde noktadan noktaya yayın sağlayan protokoldür. Buna en güzel örnek ise ; bir kullanıcının Gmail hesabında oturum açtığını düşünelim , kullanıcı adı ve şifresini girdiğinde orada Gmail Server ile kullanıcı arasında gerçekleşen veri iletimi Unicasttir.

Broadcast

Bir mesajın tüm ağdaki cihazlar tarafından alınmasını sağlayan protokoldür. Mesajın tüm cihazlara gönderilmesi istenmeyen bir durum olabilir çoğunlukla. sonsuz döngülere (Loopback), güvenlik açıklarına ve yersiz bellek doldurmaları gibi durumlara sebebiyet verebilir. O yüzden bu yayın şeklinin ihtiyaç duyulmadığı yerlerde diğer yayın şekilleri ortaya çıkmıştır.Örnek olarak bir cihaz DHCP’den IP adresi alırken yayılan mesajlar broadcasttir.

Resimle anlatmak gerekirse daha net olacak:
unicast-boardcast-multicast

Umarım faydalı olur.. İyi çalışmalar dilerim..

21 thoughts on “Broadcast, Unicast ve Multicast

  1. erkan

    Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim. Çok acıklıyıcı ve akılda kalıcı

    • Onur Canalp

      Walla sorma, insan çoğu zaman ne yazsa bilemiyor. Makaleyi yazmak cevap atmaktan daha kolay. İnsanların teşekkürlerini de kayıtsız tepkisiz bırakmak hoş olmuyor.. Anlayacağın cevap işi zor iş 🙂

  2. sadkagar

    2 haftadır kafa patlattığım terimlerim en güzel anlatımı sizde diyebilirm teşekürler…

  3. Özgür

    Anlatım için teşekkürler epey bir araştırmadan sonra kafamda oturan en iyi anlatım bu oldu.

Comments are closed.