Sosyal Medya Uzmanı Ne İş Yapar? 14 madde de ele alalım..

Standard

Son yıllarda yeni yeni türemiş olan bir iş kolu olan sosyal medya uzmanlığı, her geçen gün daha da popüler olmakta. Peki bu sosyal medya uzmanı ne iş yapar? Neye yarar kabaca bakalım isterseniz.. Makaleyi okumadan önce şu kelimelere yabancıysanız google da önce onlara bakıp sonra bu makaleyi okumanızı öneririm:

  • Backlink
  • Organik arama veya organik hit
  • Blog
  • Viral reklam
  • Monitoring

Artık makalemize geçelim hazırsanız..

1- Şirketinizin Facebook Twitter vb. sosyal ağ hesapları açmalısınız. İsimlerin aynı veya benzer olmasına dikkat edin..

2- Sosyal medya sitelerinde açılan hesapların görselleri hazırlanmalı. Kurumsal kimliğinizi zedelemeyecek şekilde profil resmi, arka plan ve kapak resimlerinizi oluşturmalı ve diğer sitelerdeki hesaplarınızı yazmalısınız. Tüm hesaplarınız birbiri ile bağlantılı olmalı.

3- Photoshop ile gönderilerinizin şablonu ayarlamalı ve daima bir tarafında diğer sosyal ağlardaki hesaplarınızı yazmalısınız.

Ülkemizde bir çok kişi sadece üstteki ilk üç maddeyi uygulayarak ben sosyal medya uzmanıyım diye geçinmektedir. Bunun tarifi sosyal medya uzmanı değil, online hesap yönetimidir.

4- Sosyal medya monitoring yapılmalı, kullanıcılara geri dönüş sağlanmalıdır. Şirket hakkında yapılan olumsuz raporları toplayıp yöneticinize sunmalısınız. Örneğin twitter da pamukkale taşımacılık veya süperonline ile ilgili olumsuz birşey yazdığınızda hemen dönüş yaparlar.. Tabi Twitter’da arama kısmına şirket isminizi yazarak yaptığınız monitoring yeterli değil =)

5- Şirketin web sitesi optimizasyonunu yapmalı, seo ya uygun olarak gerekli revizyonu sağlamalısınız.

6- Şirketin web sitesini google sitemaps e tanımlamalısınız. Pagerank değeri yüksek sitelerden backlink almalısınız..

7- Paravan bloglar açıp web sitenize backlink sağlamalı ve anahtar kelime de yükseliş sağlamanız gerekmektedir.

8- Sahte hesaplar açıp kendi sayfanızda yorumlar paylaşımlar yapmalısınız. Beğeniler iletiler.. Ve tabi sosyal paylaşımlar yaparak reklam gibi inceden yürüyebilirsiniz. Ara ara face deki sayfanızın takipçi sayısını arttırmak için ki bunu hep yapmayın özlü söz komik video vb. yol bile tercih edebilirsiniz. Hatta belirli güncel olaylarda yorum vs. yaparak insanlarda markaya aidiyet sağlayabilirsiniz.

9- Organik arama sonuçlarında yükseldiğiniz zaman Adwords reklamlarını en aza indirgeyip adsense reklamcılığına yönelmeli, marka bilinirliğini arttırmalısınız.

10- Rakip firma analizi yapmalı ve o firmaların yaptığı hataları veya yaptıkları ilgi duyulan şeyleri raporlamalı, yöneticinize sunmalısınız.

11- Sözlük ve forumlarda normal kurumsal tanıtımınız yanı sıra başka hesaplar ile viral etki yaratmalısınız.

12- Şirketin web sitesine sub domain olarak blog ekletir ve oraya güncel makaleler girerek site yükseleşini hızlandırmalısınız. Tabi bu makaleleri paylaşmayı unutmayın.

13- Google Alerts kullanmalı markanız hakkında herhangi bir şey indexlendiği zaman anında haberdar olmalısınız.

14- Forumlarda sözlüklerde şirketiniz tarafından sağlanan bir ürün hakkında yorum yapılmışsa, hemen kullanıcı olarak yorum yapmalı, nötr yorumu pozitife, negatif yorumu pozitife çevirmelisiniz. Sikayetvar.com, gittigidiyor gibi siteler bunların başında gelmektedir.

Yukarıdaki maddeler çoğalabilir. Şunu belirtmekte fayda varda var; Bir sosyal medya uzmanı, internet sektöründe bulunan her bilgiye biraz vakıf olmalıdır.Seo Uzmanı kadar seo bilgisine gerek yok fakat seo mantığını kavramalı ve temel kuralları uygulamalıdır. Grafik tasarımcı kadar photoshop kullanmasına gerek yok fakat bir fotoğrafa ufak tefek revizyonlar sağlayabilmelidir.

Özetle facebook twitter vb. sitelerle bol bol haşır neşir olacaksınız..

Umarım faydalı olur, iyi çalışmalar..

2 thoughts on “Sosyal Medya Uzmanı Ne İş Yapar? 14 madde de ele alalım..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir