Arkadaşlar son yıllarda en yaygın olan modelin b2c olduğunu belirtmekle yazıma başlayabilirim.. Peki nedir bu b2b,b2c,c2c..
b2b : Business to Business
b2c : Business to Consumer
c2c : Consumer to Consumer
Lafı çok dolandırmadan parça parça anlatacağım sizlere…
Öncelikli olarak en popüler olan iş modeli yani B2C ile anlatıma başlayalım
B2C
Business To Costumer olarak yukarda da açıklamıştım..
Business To Costumer kavramının kısaltması olan B2C son kullanıcıya yapılan e-ticaret iş modelini tarif etmek amacıyla kullanılır. B2C yerine E-Perakendecilik veya E-Mağazacılık kavramı da kullanılabilir.
Bu model son yıllardaki en popüler iş modelidir ve avantajları saymakla bitmez..
- Aracı olmadan, doğrudan müşteriye ulaşabilme fırsatı
- Web sitenizdeki geri bildirim sistemiyle müşteri istek taleplerini daha yakından izleyebilme şansı.
- Kendi yerel pazarınızla yetinmeyip, diğer kentlerdeki ve yurtdışındaki pazarlarada açılabilme, rekabet gücü elde edebilme şansları.. Büyük firmaların sahip oldukları ihracat olanaklarından daha küçük firmalarında yararlanma şansı.
- Pazarlama faaliyetleri için gerekli olan personel, zaman ve araç maliyetlerini minimuma indirebilme ve böylece daha etkin tasarruf ve verimlilik avantajı sağlayabilme fırsatı.
- Müşteri yönünden alışverişte zaman, mekan vb. gibi zorunlulukların ortadan kaldırılması.. Ayrıca alışveriş sürecinin uzamadan kolayca tamamlanabilmesi .
- Her konuda olduğu gibi B2C e-ticaret uygulamalarında profesyonel düşünce ve yaklaşım önemli bir konudur. Teknolojiyi takip, e-ticaret altyapı kurulumunda özen ve profesyonel bilişim yazılım firmalarıyla çalışma başlangıç anlamında ihmal edilmemesi gereken konular arasındadır..
- Müşteri güveni ve bağımlılığı için, almış olduğunuz siparişleri taahhüt ettiğiniz zaman dilimi içinde müşteriye ulaştırmanız şartdır.
- Web siteniz ise sizin sanal işyerinizdir, bu neden ile nasıl işyerinize özen gösteriyorsanız, web sitenizin de aynı dizayn, içerik ve kullanışlılık açısından işlevli, zengin,ve rahat gezilen bir tasarıma sahip olması gerekmekte.. Belirli aralıklarla güncelleme yapmalı, pazarladığınız ürünlerin eksiksiz detaylarına dikkat etmelisiniz. Hızı düşüren ve göz tırmalayan görsel tasarım yerine, işlevli ve boğucu olmayan, göz yormayan görsel tasarımı tercih etmenizde fayda vardır.
B2B
İyi işleyen bir B2B (Business to Business) iş modelinde pazarlama belki de satışların yarıdan fazlasını gerçekleştiren kanaldır.
- Potansiyel müşterileri etkilemek
- İş modelindeki sorunları tanımlamak
- Satışa gelen itirazları tanımlamak/çözmek vb. süreçler genellikle pazarlama departmanlarının sorumluluğundadır.
B2B İş Modeliniz için Pazarlama Planınızı Etkileyecek 3 Önemli Başlık
1- Satışın Her Aşamasına Uygun İçerik Geliştirin
İçerik her zaman, her durumda/her iş modelinde hep bir adım öne çıkıyor. B2B’de de durum farklı değil..
Hedef kitlenizin ihtiyaçlarına uygun içerik yaratarak, bunları içeriğe uygun kanallarda paylaşmanız, geri dönüş oranını arttırıyor.
Yeni kuracağınız bu “İçerik Yapısı” online pazarlama planınızla entegre olmalı.
Peki hangi kanalları bu “İçerik Yapısı”na dahil edebilirsiniz: Blog, online broşürler, eBook’lar.. Tüm bu yeni yarattığınız içerikler arama motorlarında, sosyal medyada, eposta pazarlamasında, kısacası pazarlama planınızın her kanalında sizin önemli bileşenleriniz olacaktır (Bu kanallarla entegre olmalı darken kastedilen tam da bu..
Peki içerik oluştururken nelere dikkat etmek gerekiyor:
İçeriğiniz hedef kitlenizin günlük iş akışına, elde ettikleri sonuçlara ve hayat standartlarına cevap verecek bir ÇÖZÜM önersin.
Hedef kitlenize değer veren, onların yararına olabilecek içerik sunun.
İçerik oluştururken markanızın itibarını ve güvenini göz önünde bulundurun.
Hedef kitlenizle markanız arasında duygusal bir bağ kurmaya çalışın.
Örnek olaylara yer verin.
2- Daha Fazla Takipçi İçin Açılış Sayfanızın Performansını Arttırın
Takipçilerinizi müşteriye dönüştürmede açılış sayfanız oldukça etkili.
Ve açılış sayfasında en göze çarpan kısım, başlıktaki mesajınız !!
Başlık mesajınız çok açık ve tamamen ürünün/hizmetin faydaları üzerine olmalı.
Negatif şeylerden bahsetmemeli !! (ürünü kullanmaktaki korkular/endişeler vb.)
Fazla komplike olmamalı (çok yaratıcı, zeki şeyler yazmaya gerek yok!)
Açılış sayfasında bir başka önemli husus: TASARIM !!
Tasarım gerçekten çok çok önemli. Sırf tasarımını beğenmediği için yazıları okumayan azımsanmayacak bir grup var (ki ben de sanırım bunlardan biriyim). İç karartıcı, baştan savma bir tasarım epeyce aleyhinize.
Tasarımda neyi nereye yerleştireceğiniz konusu bir parça deneme yanılma ile bulabileceğiniz bir şey.
Açılış sayfasında size geri dönüş sağlayacak bir başka alan da takipçilerinizi harekete geçirecek bir bölüme yer vermeniz. Harekete geçirmekten kasıt, telefonla destek alabileceği bir numara, e-postalara üye olabileceği bir üyelik bölümü, merak ettiği soruları sorabileceği bir online destek hattı vb. olabilir. Önemli olan sunduğunuz hizmetle ilgili geri dönüş almanıza yarayacak doğru kanalı/doğru sözcüklerle sunmanız.
3- Pazarlama Planınız Sonunda Gelir Elde Etmek İçin Takipçilerinizi Besleyin
Nihayetinde tüm pazarlama faaliyetlerini satışa dönmesi için yapıyoruz. Bu madde de tam da bundan bahsediyor.
Yaptığınız çalışmaların satışa dönmesi için pazarlamanın her aşamasında ve kullandığınız her kanalda potansiyel müşterilerinizi doğru içerikle beslemeniz gerekiyor (entegre pazarlama iletişiminden kasıt da bu; farkındaysanız bu madde birinci maddenin de devamı gibi).
Bu beslemeyi iyi yapabilmek için yapmanız gerekenlerin başında takipçilerinizi iyi segmente etmeniz şart (burada etkili bir CRM işinize yarayabilir).
Takipçilerinizden hangilerinin daha fazla aktif olduğuna göre de ayrıca bir segmentasyon yapabilirsiniz. Diyelim bir grup özellikle bir ürünü/hizmeti daha fazla inceliyor, bu gruba o hizmetle ilgili daha ayrıntılı bir içerik gönderilebilir (bir kullanıcı deneyimi, özel bir broşür) veya bu gruba daha ayrıntılı bilgi isteyip istemediği sorulabilir/telefonla aranabilir vb…
Geri beslemede önemle üzerinde durulması gereken konu, paylaşımlarınızın sıklığı. Karşı tarafı rahatsız edecek kadar sık olmamalı, kendinizi unutturacak kadar seyrek olmamalı. Bu zamanlama her kanal için değişkenlik gösteriyor tabi; örneğin e-posta için verilen ortalama sure 1 hafta. Haftada bir, tek bir paylaşım B2B için ortalama (ve ideal) bir frekans denilebilir.
Geri beslemede görsel ögeler kullanmak da etkili: Bir kullanıcı deneyimi, ürünün/hizmetin faydalarını gösteren fotoğraflar/grafikler hem ilk aşamada daha çok etkili oluyor, hem daha fazla akılda kalıyor.
Özetle, B2B iş modelinizde yukarıda anlatılan 3 maddeyi pazarlama planınıza entegre edip, takipçileriniz ile duygusal bağ kurabildiğiniz her faaliyet size satış olarak geri dönecek diyebiliriz.
C2C
İngilizce’de “Consumer to Consumer”, Türkçe’de ise “Tüketiciden Tüketiciye” olarak adlandırılan, bireysel kullanıcıları aracı bir site üzerinde satacakları ürünleri girerek diğer tüketicilere ürün satması üzerine kurulu olan e-ticaret modelidir.
Bu e-ticaret modeline şu işlemleri örnek olarak verebiliriz.
a. Arabamızı başka birine satmak,
b. Bir eşyamızı başka birine satmak,
c. Açık arttırma siteleri,
d. Açık eksiltme siteleri
Bu e-ticaret modelinde öncelikli olarak ürünü satacak olan tüketici aracı site üzerine ürünün bilgilerini, kargolama şartlarını girecektir. Alıcı olan tüketici ise ürünü site üzerinde bulacak ve sepetine ekleyerek ödeme işlemini gerçekleştirecektir. Ürünün bedeli aracı site (portal) tarafından tahsil edilmesini müteakiben aracı site satıcıya mesaj göndererek ürünün satıldığını bildirecektir.
Satıcı ürünü alıcıya gönderecektir. Alıcı ürünü teslim aldıktan sonra aracı site üzerinden ürünün eline ulaştığına dair onayı vermesini müteakiben aracı site satıcıya ürün bedelini ödeyecektir. Bu modelde aracı site tahsilat işleminin güvenli şekilde yapılması görevini üstlenmektedir.
Aracı site satışlardan komisyon alarak yada belirli bir üyelik ücreti tahsil ederek siteyi çalıştırmaktadır.
Ebay sitesi bu eticaret modeline örnek olarak gösterilebilir.
C2C iş modeli ayrıca Açık Arttırma ve Açık Eksiltme usulü ile ürünlerin satılabilmesi şeklindede çalışabilir.
Makalenin sonuna gelirken webrazzi de bugün olduğum grafik ve istatistikleri de paylaşmak isterim:
http://www.webrazzi.com/2013/04/16/bic-internet-girisimleri-infografik/
Herkese iyi ticaretler, iyi pazarlamalar..